Τουρκία: Σε χώρες της Αφρικής περιοδεύει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φελίξ Τσισεκέντι

Περιοδεία σε χώρες της Αφρικής πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ολοκληρώνεται την Τρίτη με την επίσκεψή του στη Γουινέα-Μπισάου.

Πρόκειται για την πρώτη αφρικανική περιοδεία του Τούρκου προέδρου για το 2022 που ξεκίνησε την Κυριακή από τη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό όπου υπέγραψε επτά σημαντικές συμφωνίες και πρωτόκολλα όπως αυτά για την ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, της αμυντικής βιομηχανικής, της δημιουργίας αυτοκινητοδρόμου μήκους 1.083 χλμ και σιδηροδρομικής γραμμής. Ο Κογκολέζος πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι καλωσόρισε τον Τούρκο ομόλογό του λέγοντας πως οι διμερείς συμφωνίες που υπουγράφηκαν είναι «αμοιβαίως επωφελείς».

Τη Δευτέρα ο Ερντογάν μετέβη στη Σενεγάλη όπου συμμετείχε με ομιλία του σε τουρκο-σενεγαλέζικο επιχειρηματικό φόρουμ και επρόκειτο και εκεί να υπογράψει διμερή μνημόνια και συμφωνίες αλλά και να εγκαινιάσει ένα νέο μεγάλο αθλητικό στάδιο που έφτιαξαν τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος τον περασμένο Οκτώβριο είχε πραγματοποιήσει περιοδεία σε Αγκόλα, Νιγηρία και Τόγκο και τον περασμένο Δεκέμβρη πραγματοποίησε την τρίτη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Αφρικής.

Το 2003 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας και αφρικανικών χωρών ήταν μόλις 2 δισ. δολάρια και σήμερα ξεπερνά τα 25 δισ. δολάρια.

Το 2017 η Τουρκία έφτιαξε την πρώτη της στρατιωτική βάση στη Σομαλία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...