Τουρκία: Στρατηγικές κινήσεις με Τουρκμενιστάν Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν

Ασκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν
Φώτο Αρχείου / Ασκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν / Πηγή: bjornfree.com

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας για αύξηση της επιρροής της στην Κεντρική Ασία ήρθαν στην επιφάνεια κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, στο Τουρκμενιστάν, τη συνάντηση με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, ενώ Τουρκία και Ουζμπεκιστάν πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Κεντρική Ασία, ως στρατηγική περιοχή που ενώνει Ασία και Ευρώπη, βρίσκεται στο «στόχαστρο» ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Τις προετοιμασίες για την 4η συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου υψηλού επιπέδου συζήτησε ο Τσαβούσογλου με τον Καζάκο ομόλογό του, ενώ τόνισαν τον στόχο ο όγκος του διμερούς εμπορίου να φτάσει τα 5 δισ. και στη συνέχεια να αυξηθεί στα 10 δισ. δολάρια.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμησή του στην κυβέρνηση του Καζακστάν για την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της Τουρκίας «Asia Anew», που υιοθετήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και αφορά σε μια «νέα ολιστική προσέγγιση προς την Ασία», σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από το εμπόριο και την αμυντική βιομηχανία έως την τεχνολογία και τον Πολιτισμό.

Τέλος, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε επαφές που είχε στο Τουρκμενιστάν σημειώνοντας πως παρά τα κλειστά σύνορα θα δοθεί άδεια για την έναρξη των πτήσεων των «Τουρκικών Αερογραμμών» στην πόλη Τουρμκμεναμπάντ, και θα επιτρέπεται η διέλευση των Τούρκων οδηγών φορτηγών μετά από αρνητικό διαγνωστικό τεστ για κορονοϊό.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν πριν από μερικές μέρες για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Κασπία Θάλασσα. Επισήμανε πως οι τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συνεργαστούν στην εξόρυξη των κοιτασμάτων. Υπογράμμισε πως τίθεται θέμα το αέριο και το πετρέλαιο που θα εξορυχθεί από εδώ να φτάσει στην Τουρκία μέσω των αγωγών που λειτουργούν ήδη: «Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας από κάθε άποψη», είπε.

Δείτε ακόμα...