Τουρκία: Συναντήσεις στην ΕΕ με τις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις της

Αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου αναμένεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στις συζητήσεις, εκτός από τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, θα υπάρξει και το Κυπριακό, θέμα που απασχόλησε και προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Μπορέλ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ενόψει της νέας άτυπης 5μερούς Διάσκεψης που αναμένεται τέλη Φλεβάρη για το Κυπριακό, οι προετοιμασίες εντείνονται, ενώ παραμερίζονται ακόμα και μια σειρά από προσχήματα που μέχρι τώρα αξιοποιούνταν, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη διχοτόμηση του νησιού.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι και οτι στην τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στα περί «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά σημειώνεται ότι «σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα». Συμπληρώνει η έκθεση ότι «αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική, και αυτή η άτυπη συνάντηση 5+1 θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της πραγματικής έκτασης της ομοιότητας των οραμάτων». Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά – για πρώτη φορά, σχολιάζουν πολλοί – σε «μειονότητες Μαρωνιτών και Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στο βορρά». Ακόμα, δεν γίνεται αναφορά σε «Κυπριακή Δημοκρατία» αλλά σε «ελληνοκυπριακή αρχή».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται η προσέγγιση και της Κύπρου με αραβικά κράτη της περιοχής, υπό την «ομπρέλα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, όπως ανέδειξαν οι επισκέψεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, στο Αμπου Ντάμπι οι δύο πλευρές χαιρέτισαν το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για συμμετοχή στο Ενεργειακό Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και εκφράστηκε ανυπομονησία για την πρώτη τριμερή Κύπρου – ΗΑΕ – Ελλάδας, που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να σταθεροποιήσουν διμερείς διαβουλεύσεις για «τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...