Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με Λάιεν και Μισέλ στο πλαίσιο ενίσχυσης της συμμαχίας

Χτες στην Αγκυρα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους επικεφαλείς της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Μισέλ μίλησε για «ειλικρινή συζήτηση» που έγινε αναφορικά με το μέλλον των διμερών σχέσεων, και σε αυτό το πλαίσιο καλωσόρισε «τη συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών και την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ» στην Αγκυρα (την οποία επίσκεψη πάντως η Αθήνα ακόμα εμφανίζει ως απλά πιθανή), μιλώντας για «αποκλιμάκωση» που «αποτελεί θετική εξέλιξη».

Αναφέρθηκε επίσης και στην συνάντηση για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ στα τέλη του μήνα, τονίζοντας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι η ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί στρατηγικό συμφέρον των Βρυξελλών και μπορεί να ωφελήσει αμοιβαία και την Τουρκία, αν και – ξεκαθάρισε – «παραμένουν διαφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», όπως σε σχέση με τη Λιβύη.

Απο την πλευρά της, η Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εισαγωγικός και εξαγωγικός εταίρος της Τουρκίας», τονίζοντας ότι θα δυναμώσουν οι προσπάθειες για ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης, αντιμετωπίζοντας τις «προκλήσεις» που υπάρχουν.

Στις συζητήσεις έγινε γνωστό οτι τέθηκε και το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας και στο Μεταναστευτικό, για την οποία το Συμβούλιο θα προετοιμάσει και ειδικότερες προτάσεις. Ενώ έγιναν αναφορές στη σημασία της «συνέχειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης» της Τουρκίας για τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά και για την «τουρκική δέσμευση παρεμπόδισης των παράνομων αναχωρήσεων» δουλεμπορικών από τουρκικές ακτές.

Απο την πλευρά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, δήλωσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος μετέφερε στην ΕΕ την ανάγκη ενίσχυσης μιας θετικής ατζέντας στις διμερείς σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί και σημειολογικά οτι οι αξιωματούχοι της ΕΕ, συνάντησαν και εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της UNICEF κ.λπ. (συζητώντας και τις συνέπειες της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...