Τουρκία: Συναντήθηκαν Ράμα και Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας
Φώτο Αρχείου / Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας / Πηγή: TWITTER

Στην Τουρκία βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα και συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, κεκλεισμένων των θυρών. Η είδηση έγινε γνωστή από ανάρτηση του Ράμα στο διαδίκτυο, με φωτογραφία των δύο ηγετών και λεζάντα «Οι φίλοι».

Η συνάντηση έγινε ενώ εντείνονται διεργασίες για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων και μεγαλώνει η προσπάθεια παρέμβασης διαφόρων δυνάμεων (Ρωσίας, Κίνας, Τουρκίας κ.ά.). Την επόμενη βδομάδα αναμένονται πιθανές νέες διαβουλεύσεις και μεταξύ ΣερβίαςΚοσόβου, ενώ σήμερα στη Πρίστινα φτάνει και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος 64 εταιρειών και τριών Βουλγάρων για διαφθορά. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο 64χρονος επιχειρηματίας Βασίλ Κρούμοφ Μποσκόφ, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε έναν δίαυλο επαφών για την αύξηση της ρωσικής επιρροής στη βουλγαρική κυβέρνηση (ενώ επίκεινται νέες εκλογές τον Ιούλη). Ο Βούλγαρος μεταβατικός πρωθυπουργός Στ. Γιάνεφ δήλωσε ότι τον ενημέρωσε σχετικά η αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και γνωστή για τη δράση της και στην Ανατολική Ευρώπη, Βικτόρια Νούλαντ.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εξέφρασε ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου – Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το νέο πακέτο προενταξιακής βοήθειας (IPA III) ύψους 14 δισ. ευρώ που θα χορηγηθεί την περίοδο 2021 – 2027 σε Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...