Τουρκία: Συντεταγμένες στον ΟΗΕ, διεκδικώντας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο

ΑΟΖ Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο
Ο χάρτης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία για ΑΟΖ σε Ανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα κατέθεσε συντεταγμένες διεκδικώντας ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σταθερά βήματα η Άγκυρα προβάλλει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Σκοπός της να διασφαλίσει θέση ισχύος στην τουρκική αστική τάξη για τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την επιστολή με αριθμό A/74/757 ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 18 Μάρτη κατέθεσε και πάλι σε παράρτημα τις γεωγραφικές συντεταγμένες της αποκαλούμενης τουρκικής ΑΟΖ (η 1η ήταν στις 27 Νοέμβρη 2019). Αυτές προκύπτουν απο το παράνομο «Σύμφωνα Άγκυρας – Τρίπολης» του περασμένου Νοέμβρη. Πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή που καταθέτει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Ζητά να κατατεθεί προς γνωστοποίηση και επικύρωση στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Να ανέβει στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Θαλάσσιων Υποθέσεων του ΟΗΕ. Καθώς και να συμπεριληφθεί στην επόμενη έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου του Δικαίου της Θάλασσας. Επί της ουσίας ζητά να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη διεθνή επικύρωση και αναγνώριση των τουρκικών θέσεων.

Ο χάρτης που κατατέθηκε

Στον χάρτη που παρέθεσε στην επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας τον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου αποτυπώνονται τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και, φυσικά, το σύνολο των αιτιάσεων της Άγκυρας για την περιοχή: Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν αποτυπώνεται καν στον χάρτη, ενώ τέσσερα ελληνικά νησιά (ΚαστελόριζοΡόδοςΚάλυμνος και Κρήτη) δεν έχουν ΑΟΖ. Παράλληλα, καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ. Στην επιστολή του αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ. Προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης ο Σινιρλιόγλου, κατά πάγια τακτική, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση. Ενώ αναγνωρίζει το ψευδοκράτος των Κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αναφερόμενος σε διμερείς συμφωνίες εξόρυξης που έχουν υπογραφεί.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο Σινιρλιόγλου ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Δείτε ακόμα...