Τουρκία – Συρία: Πάνω από 25.000 οι νεκροί – Κατόπιν εορτής συλλήψεις εργολάβων για να κατευναστεί η λαϊκή οργή

Αυξάνεται συνεχώς ο επίσημος απολογισμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ εκατομμύρια σεισμόπληκτοι παλεύουν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες, αντιμέτωποι με τη «γύμνια» του αστικού κράτους σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών τους, αλλά και το δολοφονικό ευρωατλαντικό εμπάργκο σε ό,τι αφορά τη Συρία.

Στην Τουρκία, το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 22.327, ενώ ξεπερνούν τους 80.000 οι τραυματίες.

Στη Συρία έχουν ανακοινωθεί 3.553 νεκροί (1.387 στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση και 2.166 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, στα βορειοδυτικά της χώρας).

Κάθε μέρα που περνά, καθώς πλέον σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για τη διάσωση επιζώντων εγκλωβισμένων – και ενώ εκτιμάται ότι πιθανότατα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια, μεγαλώνουν η λαϊκή οργή και αγανάκτηση, τόσο για την πολιτική που για τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών και άλλων καπιταλιστών άφησε αθωράκιστες τις κατοικίες των λαϊκών οικογενειών και κρίσιμες υποδομές (αυτοκινητόδρομους, νοσοκομεία κ.λα.), όσο και για το γεγονός ότι εκατομμύρια σεισμόπληκτοι μένουν για μέρες σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τη στοιχειώδη κρατική στήριξη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι τουρκικές κρατικές αρχές, επιχειρώντας να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή, προχωρούν κατόπιν εορτής συλλήψεις επιχειρηματιών από τον κατασκευαστικό κλάδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δώδεκα άτομα από τον κλάδο, ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα. Ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Anadolu. Το δε υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό».

Τα παραπάνω συμπληρώνονται από καταγγελίες του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν προς δήμους, κατασκευαστές και επόπτες για «αμέλεια» και αντίστοιχα ρεπορτάζ σε ΜΜΕ.

Με τέτοιες υποκριτικές κινήσεις, τα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, το γεγονός δηλαδή ότι όλες οι παραπάνω «αμέλειες» των κατασκευαστικών γίνονται πάντα με τη σφραγίδα και τα «παραθυράκια» που τους εξασφαλίζει το αστικό κράτος. Χαρακτηριστικές είναι οι «κατασκευαστικές αμνηστίες» που χορηγούν επί πληρωμή εδώ και δεκαετίες οι τουρκικές κυβερνήσεις για εκατομμύρια κτίρια που δεν πληρούν τις εκάστοτε προβλεπόμενες προδιαγραφές…

Αντίστοιχα, προβάλλεται ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu για τουλάχιστον 48 συλλήψεις ανθρώπων που κατηγορούνται για λεηλασίες καταστημάτων σε σεισμόπληκτες περιοχές, με τον Τούρκο πρόεδρο να προαναγγέλλει με δηλώσεις του βαριές ποινές.

Αυτό που επιχειρείται να συσκοτιστεί ωστόσο είναι το γεγονός ότι σε ολόκληρες συνοικίες πόλεων και σε χωριά στις πληγείσες περιοχές δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια για τους σεισμόπληκτους, ή αυτή φτάνει με το σταγονόμετρο, χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες τους για ασφαλές κατάλυμα, σίτιση, ένδυση κτλ…

Στο μεταξύ, με φόντο την κατάσταση χάους και απουσίας οργανωμένου κρατικού σχεδίου προστασίας και στήριξης των σεισμόπληκτων στις πληγείσες περιοχές, σωστικά συνεργεία από άλλες χώρες ανακοινώνουν διακοπή στις επιχειρήσεις τους επικαλούμενα λόγους ασφάλειας.

Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Ερευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, επικαλούμενες προβλήματα και καταγγελίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδα ατόμων και πυροβολισμούς. Ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων επίσης ανέστειλε για τον ίδιο λόγο σήμερα τις επιχειρήσεις της, αλλά έπειτα ξεκίνησε εκ νέου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας Μίχαελ Μπάουερ να γράφει στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την προστασία της αυστριακής δύναμης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...