Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους, αλλά με τις ελπίδες να μειώνονται δραματικά όσο περνάνε οι μέρες.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι. Ωστόσο, ο θλιβερός απολογισμός αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί, καθώς σε χιλιάδες γκρεμισμένα σπίτια δεν έχουν φτάσει καν τα σωστικά συνεργεία.
Στη Συρία σύμφωνα με τις κυβερνητικές αρχές, οι νεκροί έφτασαν τους 3.162.
Αποκαλυπτικές καταγγελίες για «απόλυτη κρίση και χάος»…

Αποκαλυπτικά είναι όσα κατήγγειλε χτες η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων της Τουρκίας (KESK), στην οποία ανήκουν και οργανώσεις υγειονομικών, πυροσβεστών, εκπαιδευτικών, διαφόρων ειδικοτήτων του Δημοσίου.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι υπάρχουν «πόλεις και περιοχές που έμειναν χωρίς διασώστες και πρώτες βοήθειες για περισσότερες από 10 ώρες (…) υπάρχουν πόλεις και συνοικίες χωρίς σκηνές, χωρίς ενεργά συσσίτια»…
Οι εκπρόσωποι της KESΚ έκαναν λόγο για «απόλυτη κρίση και χάος» που επικράτησε σε μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως την άμεση άφιξη σωστικών συνεργείων και άλλων διαθέσιμων ειδικοτήτων στις περιοχές, τον κατάλληλο συντονισμό των εθελοντών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να προχωρά και η πολύτιμη αντικατάσταση όσων ήδη επιχειρούν στις ισοπεδωμένες περιοχές. «Οι σημερινές ομάδες έρευνας και διάσωσης και οι πρώτοι που έχουν φτάσει εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί και πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ενδεικτικά ότι μονάδες διασωστών μεταφέρονται σε περιοχές με αποστολές χωριστές από όσες μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους (!).
Σε τμήματα των Αντιγιαμάν, Ελμπιστάν, Πατζαρτζίκ, Ισκεντερούν, Γκιουλμπάσι, Χατάι, Σαμαντάγκ δεν έχει φτάσει ακόμα σωστικό συνεργείο…
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των αρχών που «ζητούν από τους πολίτες να πάνε σε σημεία συγκέντρωσης», τονίζουν: «Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημείο συγκέντρωσης. Η σημερινή πολιτική χωροταξίας και δόμησης των πόλεων δεν έχει ακόμη αφήσει κανένα διαθέσιμο σημείο συγκέντρωσης. Πόσα πάρκα έμειναν διαθέσιμα;».
Και η Ομοσπονδία καταγγέλλει: «Οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περνούν τις νύχτες τους έξω και να προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιά στις γειτονιές των κατεστραμμένων κτιρίων. Η απληστία των εργολάβων και ο μοναδικός στόχος τους να βγάλουν περισσότερα χρήματα και κέρδη κόστισαν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας».
Τονίζουν επίσης ότι οι σεισμόπληκτοι «δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με εξουσιοδοτημένα γραφεία κρίσεων ή αξιωματούχους σε αυτές τις πόλεις…».
«Καίμε παγκάκια»

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.
«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ. «Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.
Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.
Παρεμβάσεις και λογοκρισία στο διαδίκτυο
Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει δώδεκα ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής.
Παράλληλα, αυξάνονται οι καταγγελίες για κυβερνητικές «παρεμβάσεις» στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από απανωτές αναρτήσεις που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει ότι «την τρίτη μέρα του σεισμού, η πρόσβαση σε ορισμένα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο Twitter, αποκλείστηκε» και καλεί σε αξιοποίηση νέων καναλιών επικοινωνίας, «ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και απαγόρευση της κυβέρνησης».
Με ππληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sol Haber, SANA