Τουρκία: Καθελκύστηκε το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu» – Εκατομμύρια άστεγοι από τον πρόσφατο σεισμό

Το πρώτο Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο Πολλαπλών Χρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu»
Φώτο Αρχείου / Το πρώτο Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο Πολλαπλών Χρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu» / Πηγή: Naval news

Η τουρκική κυβέρνηση καθέλκυσε το πρώτο Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο Πολλαπλών Χρήσεων, το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu», και ανακοίνωσε την κατασκευή άλλων τριών φρεγατών, που θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το νεότευκτο αεροπλανοφόρο κόστισε περί το 1 δισ. δολάρια, ενώ στο σύνολό του ο τουρκικός προϋπολογισμός για εξοπλισμούς θα ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ το 2023, με στόχο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «να αντιμετωπιστούν οι απειλές που αυξάνονται στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια άστεγοι από τον πρόσφατο σεισμό και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, δίνουν μάχη επιβίωσης εγκαταλελειμμένοι από το κράτος. Τα 495 ευρώ ανά οικογένεια που τους υποσχέθηκαν, αποδείχτηκαν «σταγόνα στον ωκεανό» για όσους κατάφεραν να τα πάρουν. Παρά τη μεγάλη καταστροφή, κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει παρθεί για την ενίσχυση της αντισεισμικής πρόληψης και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Οι προτεραιότητες του αστικού κράτους, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και παντού, αποτυπώνονται κυνικά στις κρατικές δαπάνες, όπου τα χρήματα περισσεύουν για να υπηρετούνται οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί σχεδιασμοί της αστικής τάξης, αλλά για τις ανάγκες του λαού, ακόμα και για τη στοιχειώδη προστασία από φυσικές καταστροφές, δεν υπάρχει φράγκο!

Ελλάδα: 8,5 δις για ΝΑΤΟ – Ούτε 5000€ για αντισεισμικό έλεγχο σχολείων

Στη χώρα μας, για παράδειγμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες άγγιξαν τα 8,5 δισ. το 2021 για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά ο δήμος Βύρωνα δεν έβρισκε 5.000 ευρώ για να κάνει τον δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο σε δυο σχολεία που «κόπηκαν» στον πρώτο!

Έτσι «προθερμαίνονται» τα επόμενα Τέμπη, την ώρα που ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πετάνε την μπάλα έξω από τις …ράγες του κέρδους και τσακώνονται για το ποιος διόρισε τον σταθμάρχη.

Δείτε ακόμα...