Τουρκία: Το Oruc Reis θα αποχωρήσει στις 29 Νοεμβρίου

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα τελειώσει τη συλλογή δεδομένων και θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται στις 29 Νοεμβρίου.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του πως το Oruc Reis θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα. «Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε προκλητικά ο ίδιος.

Νέa Navtex- πρόκληση από την Τουρκία

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές μόλις ώρες μετά από την έκδοση, από τη μεριά της Τουρκίας, νέας Navtex για το Oruc Reis ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα απάντησε με αντί-Navtex ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη οδηγία.

Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι απάντησε στην Αθήνα με μια επίσης ανακοίνωση.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις του σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis που πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι ανακοινώσεις του υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο».

Πηγή: cnn.gr

Δείτε ακόμα...