Τουρκία – Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, μας συμφέρει»

Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς το Καστελόριζο.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο «δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας».

Έτσι όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να μας πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί [να πει] οτιδήποτε για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει να κάνει διάλογο.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, «ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».

«Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά» είπε κλείνοντας ο ίδιος.

Ωστόσο υποστήριξε πως «είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας, παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: cnn.gr

ag

Δείτε ακόμα...