Τουρκία – Βρετανία: Συζητήσεις για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας

Γκραντ Σαπς και Γιασάρ Γκιουλέρ

«Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία», δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γ. Γκιουλέρ, που υποδέχτηκε στην Αγκυρα τον Βρετανό ομόλογό του, Γκραντ Σαπς, για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Ο Γκιουλέρ υποστήριξε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Συμπλήρωσε πως «επαναλάβαμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανταλλάξαμε απόψεις για διμερή, περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Κατέληξε δε ότι «εκφράσαμε επίσης την αμοιβαία δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής μας συνεργασίας» και εξήγησε: «Στοχεύουμε να ενισχύσουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού μας μαχητικού αεροσκάφους KAAN, και να διερευνήσουμε νέες ευκαιρίες όπως η ανάπτυξη συνεργασίας σε νέους τομείς όπως τα μαχητικά αεροσκάφη “Eurofighter Typhoon”».

Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει συνολικά 40 νέα αεροσκάφη «Eurofighter», 20 σε πρώτη φάση και 20 σε δεύτερη.

Στο μεταξύ, πηγές της τουρκικής κυβέρνησης σημείωναν ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες και για την προμήθεια αμερικανικών «F16».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η Αγκυρα ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η έγκριση της αίτησης προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...