Τουρκία: Ξεκινά η επικύρωση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Σάουλι Νιινίστο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καταθέτοντας στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση της αίτησης ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας.

Όσο για την συνυποψήφια για ένταξη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αντιρρήσεις της ’Αγκυρας και τα μέτρα που ζητά να λάβει η Στοκχόλμη σχετικά με την «τρομοκρατία». Μιλώντας στην τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, ο Ερντογάν τόνισε ότι το Ελσίνκι έλαβε τη συγκατάθεση της Τουρκίας αφού η Φινλανδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της να καταστείλει αυτούς που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και να απελευθερώσει τις αμυντικές εξαγωγές.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιό μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Νιινίστο, προσθέτοντας ότι ελπίζει η τουρκική Βουλή να εγκρίνει το αίτημα πριν από τις εκλογές της 14ής Μαΐου.

Ο Νιινίστο χαιρέτισε την απόφαση της ’Αγκυρας και τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η ’Αγκυρα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Στοκχόλμη για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε στη Σουηδία μια λίστα 120 «τρομοκρατών» ζητώντας τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έκανε η Στοκχόλμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu

Δείτε ακόμα...