Τουρκία: Υποψίες για ΝΑΤΟϊκό σχέδιο με τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανική νάρκη στις ακτές της Μάυρης Θάλασσας - Μάρτιος 2022
Φώτο Αρχείου / Ουκρανική νάρκη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας – Μάρτιος 2022 / Πηγή: SOL Haber

Η Τουρκία εξέφρασε υποψίες οτι οι νάρκες που έχουν εντοπιστεί στη Μαύρη Θάλασσα ίσως δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία, σύμφωνα με διατύπωση του υπουργού Αμυνας της, Χουλούσι Ακάρ.

Μιλώντας στην Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή Αποφάσεων του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) είπε ότι «έχουμε αμφιβολίες σχετικά με το αν οι νάρκες αφέθηκαν σκόπιμα. Ισως αφέθηκαν στο πλαίσιο σχεδίου που υπάρχει ώστε ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα».

Οι νάρκες, πρόσθεσε, «είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά ερευνάται η χώρα που τις άφησε. Υπάρχουν αναφορές ότι μιλάμε για περίπου 400 νάρκες. Ηρθαμε σε επαφή με τις βουλγαρικές και ρουμανικές αρχές. Διεξάγουν και εκείνες έρευνα». Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως (που τέτοιες νάρκες «κλειδώνουν» όταν αποκολλώνται από τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί), κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με τις νάρκες που εντόπισε και κατέστρεψε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. «Ισως αφέθηκαν επίτηδες λοιπόν. Ερευνάμε το θέμα», είπε.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Ακάρ στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις εξελίξεις, και σημείωσε ότι : «…εμείς θα μείνουμε δεσμευμένοι στις προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντρέ. Δεν θα αφήσουμε πολεμικά πλοία να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα επιτρέψουμε η Μαύρη Θάλασσα να παρασυρθεί στον πόλεμο».

Δείτε ακόμα...