Τουρκική Ακτοφυλακή: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Yasam - 704) της Τουρκικής Ακτοφυλακής που επιχειρεί στο Αιγαίο
Φώτο Αρχείου: Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (TCSG Yasam – 704) της Τουρκικής Ακτοφυλακής που επιχειρεί στο Αιγαίο / Πηγή: Marine Traffic

Η τουρκική ακτοφυλακή έβγαλε ανακοίνωση αλλά με μια αντιστροφή της πραγματικότητας και κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου σχετικά με το περιστατικό ανοιχτά της Σάμου.

Η τουρκική ακτοφυλακή αναφέρει, σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, ότι το επεισόδιο έγινε σε περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση της Τουρκίας και ότι πρώτα το ελληνικό σκάφος έκανε επίδειξη οπλισμού για αυτό υποχρεώθηκε και το τουρκικό να κάνει το ίδιο. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία διεκδικεί και θεωρεί περιοχή ευθύνης της (Έρευνας και Διάσωσης) το μισό ακριβώς Αιγαίο!

Δελτίο Τύπου από Τουρκική Ακτοφυλακή σχετικά με την παρενόχληση του πλωτού του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ της 1η Οκτώβρη 2022
Δελτίο Τύπου από Τουρκική Ακτοφυλακή σχετικά με την παρενόχληση του πλωτού του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ της 1η Οκτώβρη 2022 / Πηγή: ERT

Ολόκληρο η Ανακοίνωση από την Τουρκική Ακτοφυλακή:

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα και η FRONTEX εκτελούσαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ανατέθηκε αμέσως 1 σκάφος του Λιμενικού να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε διεθνείς ύδατα και εντός της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα και την FRONTEX, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ήταν έτοιμη να συνεργαστεί και να υποστηρίξει σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση, αλλά οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι δεν χρειάζονταν καμία βοήθεια από τα μέσα της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μετά από ειδοποίηση προς το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ότι εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα από το εμπορικό πλοίο «PETRO BULK-1» με σημαία St.Kitts & Nevis, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης νότια της Σάμου στις 11.20 την 1η Νοεμβρίου 2022, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εστάλη στην αναφερόμενη τοποθεσία. Το πτώμα που εντοπίστηκε ανασύρθηκε από τη θάλασσα στις 11.35 και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Κουσάντασι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάσυρση της εν λόγω σορού από τη θάλασσα, το ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής κλάσης Rafnar πλησίασε πολύ κοντά στο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και ένα όπλο επιδείχθηκε στο προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής από το προσωπικό της ελληνικής ακτοφυλακής. Στη συνέχεια το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκαν οι ελληνικές αρχές, η σωρός ανασύρθηκε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και στα διεθνή ύδατα που ανακοινώθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τη Ναυτιλία Έρευνα και διάσωση.

Είναι προφανές ότι η στάση που υιοθέτησε το προσωπικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει ως μοναδικό σκοπό τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, που διεξάγεται σε διεθνή ύδατα στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο καθώς και κατά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε επίπεδο που θα πληγώσει τη συνείδηση ​​ολόκληρης της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Δείτε ακόμα...