Τουρκικός Τύπος: Η Τουρκία δεν είναι η αποθήκη των προσφύγων της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν
Φωτό Αρχείου

Όλα τα ΜΜE

Διάγγελμα του Ερντογάν στο λαό

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο λαό μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αναφέρθηκε επί μακρόν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και στις φυσικές καταστροφές λέγοντας: «Ενώ ορισμένες περιοχές στην Κεντρική Μικρά Ασία πάλευαν με την ξηρασία, ενώ ο νότος καιγόταν, οι πόλεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας εκτέθηκαν σε πλημμύρες. Είναι κατανοητό ότι τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ύποπτες για δολιοφθορά σε τουλάχιστον μερικές από τις πυρκαγιές στη χώρα μας, είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια γενική κατάσταση καταστροφής».

Συνεχίζοντας για τη μετανάστευση είπε: «Ζούμε στη Μικρά Ασία εδώ και χίλια χρόνια με τα κράτη των Σελτζούκων, των Οθωμανών και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κατά την αποχώρηση των Οθωμανών από το προσκήνιο της ιστορίας, εκατομμύρια άνθρωποί μας από τα Βαλκάνια έως τον Καύκασο και από τη Βόρεια Αφρική έως τα νησιά του Αιγαίου μετανάστευσαν στη Μικρά Ασία.Κατά την περίοδο της Δημοκρατίας, εκατομμύρια Τούρκοι αδελφοί μας από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα κατέφυγαν στη χώρα μας ξεκινώντας μια νέα ζωή όπου και έζησαν εδώ για λίγο ή μέχρι το τέλος της ζωής τους. Εκτός από τους αδελφούς μας,η αστάθεια, οι πόλεμοι, οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι σφαγές και οι αναταραχές στην κοντινή μας γεωγραφία έχουν οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης στην Μικρά Ασία».

Τονίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αύξηση της ασφάλειας των συνόρων έχουν επιταχυνθεί, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Πλησιάζουμε στο τέλος στις προσπάθειες ελέγχου, ειδικά των ιρανικών συνόρων, με τείχη προστασίας, τάφρους και ηλεκτρονικά συστήματα κατά της μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Ενισχύουμε στα σύνορα τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με προσωπικό ασφαλείας. Διασφαλίζουμε ότι οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέψουν στις χώρες τους με ελεγχόμενο τρόπο. Σχεδόν οι μισοί παράτυποι μετανάστες που έχουμε πιάσει τα τελευταία τρία χρόνια είναι από το Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 300.000 Αφγανοί στη χώρα μας, εκ των οποίων 180.000 είναι εγγεγραμμένοι και 120.000 είναι μη εγγεγραμμένοι».

Υπενθυμίζοντας ότι οι αιτούντες άσυλο που έφυγαν από τη Νότια Ασία λόγω της αστάθειας και της φτώχειας ήρθαν στην Τουρκία για να περάσουν στην Ευρώπη, είπε: «Φυσικά, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να μπαινοβγαίνει και να κινείται όπως θέλει.Το κράτος μας είναι πρωτίστως υπεύθυνο για την ασφάλεια και την ευημερία των 84 εκατομμυρίων πολιτών του.Επί του παρόντος, η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατομμύρια μετανάστες».

Ο Ερντογάν δηλώνοντας ότι καθώς αυξάνεται η αστάθεια και οι εσωτερικές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, αυξάνεται και ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Τουρκία συνέχισε: «Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τις έντονες προσπάθειες της Τουρκίας να εδραιώσει ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Όπως είναι γνωστό, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, συνομιλούμε με αυτήν τη χώρα για την ανάληψη πρωτοβουλίας, αλλά αυτές οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι Ταλιμπάν έχουν πάρει σχεδόν όλη τη χώρα υπό τον έλεγχό τους. Δεδομένου ότι ο στόχος μας είναι πρωτίστως η σταθερότητα και η ασφάλεια αυτής της χώρας, αν χρειαστεί, θα συναντηθούμε με την κυβέρνηση που θα σχηματίσουν οι Ταλιμπάν και θα συζητήσουμε τις κοινές μας ατζέντες».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη των προσφύγων της Ευρώπης. Αφού ως χώρα κλείσουμε με ασφάλεια τα σύνορά μας και στείλουμε τους διαμένοντες σε μας παράνομους μετανάστες στα σπίτια τους, είναι πλέον δική τους υπόθεση να βρουν άλλους διαύλους για να πάνε εκεί που νομίζουν».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...