Τουρκικός Τύπος: «Με αυτές τις κινήσεις μας αποτρέψαμε όσους προσπάθησαν να μας στήσουν παγίδες στην Ανατολική Μεσόγειο» – Ομιλία Ερντογάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Τα θέματα που κυριάρχισαν χθες (Τρίτη 21/7/2020) στον αστικό τουρκικό τύπο είναι η Ομιλία Ρ.Τ. Ερντογάν, η Αγία Σοφία, η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η σύρραξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και ο Κορονοϊός.


Κορονοϊός

Κρούσματα: 220.572
Θάνατοι: 5.508


Ομιλία του Ρ.Τ.Ερντογάν
Δύο χρόνια από την Προεδρική Δημοκρατία

(Κύρια θέματα της ομιλίας)

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi
 • Δεύτερο έτος συστήματος προεδρικής κυβέρνησης
  “Διοικητική μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται με τη βούληση του έθνους”.  Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. “Μειώσαμε τον αριθμό των δημόσιων υπηρεσιών από 27 χιλιάδες σε 8 χιλιάδες 97. Μειώσαμε τον αριθμό των εγγράφων που ζητήθηκαν από τον πολίτη κατά 95%”.
 • Δύο χρόνια στην εκπαίδευση. ” Τα δύο τελευταία χρόνια λειτούργησαν επιπλέον 2.805 δημοτικά και γυμνάσια και προσλάβαμε 87.681 δασκάλους. Επίσης ιδρύθηκαν 17.000 κέντρα Επιστήμης και Τέχνης,1.913 εργαστήρια,1.034 βιβλιοθήκες και  634 ψηφιακές βιβλιοθήκες”.
 • Αγώνας ενάντια στον κορονοϊό.
 • Δύο χρόνια στο αθλητισμό. “Επενδύοντας περίπου 4.5 δισ. λίρες ολοκληρώσαμε 979 έργα”.
 • Θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. “Χτίστηκαν 10 νέα νοσοκομεία πόλεων των 15.239 κλινών”.-  Θέματα δικαιοσύνης.-  Αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία.
 • “Στο εσωτερικό έχουμε σημειώσει ιστορική επιτυχία στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 234 χιλιάδες επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, 224 χιλιάδες στην ύπαιθρο και περισσότερες από 10 χιλιάδες στις πόλεις. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, εξουδετερώσαμε συνολικά 2.354 τρομοκράτες, από τους οποίους 950 νεκροί, 732 τραυματίες ή υγιείς και 672 παραδόθηκαν. Έχουμε πραγματοποιήσει 17 χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να καταπολεμήσουμε το FETO, τον δράστη μιας από τις μεγαλύτερες προδοσίες προς τη χώρα και το έθνος   μας, ειδικά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.- “Ο ηρωικός στρατός μας λειτουργεί ως εγγυητής για την ειρήνη και την ηρεμία μας”.
 • Αμυντική βιομηχανία. “Στον αμυντικό κλάδο, μειώσαμε την εξάρτηση της χώρας μας από το εξωτερικό από 70% σε 30%.Το 2002 είχαμε αμυντικό προϋπολογισμό 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για 62 αμυντικά πρότζεκτ. Σήμερα ο προϋπολογισμός έφτασε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε 700 πρότζεκτ. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό κλάδο αυξήθηκε από 56 σε 1.500, ο δε κύκλος εργασιών του κλάδου αυξήθηκε από 1 δισεκατομμύριο σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια”.
 • Ανάπτυξη συγκοινωνιών.-  Οικογένεια, εργασία και κοινωνικές υποδομές.
 • Σε πέντε χρόνια καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους βοήθημα 53,2 δισεκατομμυρίων λιρών.
 • Περιβάλλον και πολεοδομία.
 • Γεωργία και δασοπονία. “Τα δύο τελευταία χρόνια χτίστηκαν 68 φράγματα”.
 • Χρηματοοικονομικά.
 • Εμπόριο. Έχουμε εφαρμόσει μια στρατηγική που  υποστηρίζει τις εξαγωγές μας  και μειώνει τις εισαγωγές. Σε αυτό το πλαίσιο, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας, που ήταν 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002, σε 180,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
 • Υποστήριξη των μεσαίων στρωμάτων.
 • “Όλες οι βιομηχανικές ζώνες θα έχουν σιδηροδρομικές και λιμενικές συνδέσεις”.
 • Η χώρα μας δεν υπόκειται στην άδεια κανενός. Προχωράμε στα πλαίσια των  δικαιωμάτων μας“. “Ολοκληρώσαμε το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που διέρχεται από τη θάλασσα τον Νοέμβριο του 2018. Ξεκινήσαμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από την 1η Ιανουαρίου 2020. Έχουμε δημιουργήσει μια προηγμένη υποδομή στον τομέα του υγροποιημένου αερίου, του τερματικού αποθήκευσης φυσικού αερίου και του τερματικού εκ νέου αεριοποίησης.
  Το πρώτο  γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας,το Φατίχ, ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην Μεσόγειο τον Οκτώβριο του 2018. Το δεύτερο πλοίο γεώτρησης Γιαβούζ, ξεκίνησε τις εργασίες γεώτρησης πέρυσι. Με αυτές τις κινήσεις μας αποτρέψαμε όσους προσπάθησαν να μας στήσουν παγίδες στην Ανατολική Μεσόγειο.
  Με τις άδειες που δόθηκαν από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στην Turkey Petroleum θα συνεχιστούν οι αδιάλειπτες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα της.
  Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου συνεχίζεται. Η παραγωγή άνθρακα  έσπασε  ρεκόρ στην ιστορία της  Δημοκρατίας μας και έφτασε τους 101,5 εκατομμύρια τόνους. Τα προϊόντα μας που εξαγάγαμε ως πρώτες ύλες λόγω της έλλειψης τεχνολογίας θα τα εξάγουμε τώρα κατεργασμένα βασιζόμενοι στην δική μας τεχνολογία και το δικό μας ανθρώπινο δυναμικό”.

 • Εξωτερική πολιτική.
  “Παλεύουμε για τα κοινά συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας σε κάθε τομέα.Διατηρούμε την ενεργή μας θέση τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι για να βρούμε μια μόνιμη λύση στο συριακό πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε να μένουμε σε αυτήν τη χώρα έως ότου ο συριακός λαός, ο χιλιάχρονος γείτονάς μας και  αδελφός μας αποκτήσει ελευθερία και ειρήνη.
  Υπογράψαμε το μνημόνιο συμφωνίας για την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία και το μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών  δικαιοδοσίας με την εθνική κυβέρνηση της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019. Σε αυτό το  νόμιμο έδαφος αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με την Λιβύη. Με βάση το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη, υπερασπίζουμε σταθερά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Λαμβάνουμε επίσης επιπλέον μέτρα για    να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με αυτήν τη χώρα. Καλούμε όλους όσους είναι επιθετικοί απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τη βούληση των Λιβύων.
  Προσπαθούμε να εντατικοποιήσουμε σε όλους τους τομείς και επίπεδα τον διάλογο Τουρκίας-Ιράκ. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή τη χώρα προκειμένου να προστατέψουμε την πολιτική ενότητα του Ιράκ και την εδαφική του ακεραιότητα, να καταπολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να αναπτύξουμε τις επενδύσεις και εμπόριο και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ιρακινών Τουρκμενίων.
  Με μεγάλη προσπάθεια ενισχύσαμε την συνεργασία μας με τον στρατηγικό μας εταίρο στον Κόλπο,το Κατάρ”.

Πρακτορείο Αναντολού

44 αιτούντες άσυλο που ωθήθηκαν πίσω στα τουρκικά χερσαία ύδατα από την ελληνική ακτοφυλακή διασώθηκαν στην περιοχή Ντικίλι της Σμύρνης.


Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

TRT (Τούρκικη Ραδιοφωνία Τηλεόραση)

Επικίνδυνη διάσταση αποκτά ο αντι-ισλαμισμός στην Αυστρία. Η Αυστρία δημιουργεί μία ειδική υπηρεσία για να καταγράφει τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα. Η υπηρεσία που θα ιδρυθεί υπό τον μανδύα “καταπολέμησης του πολιτικού Ισλάμ” θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με μουσουλμανικά ιδρύματα και οργανισμούς. Το Λαϊκό Κόμμα, ηγέτης του οποίου είναι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία θα ασχολείται μόνο με το “πολιτικό Ισλάμ” και τους μουσουλμάνους. Δεν έχει διευκρινιστεί το τι σημαίνει “πολιτικό Ισλάμ”.


Σαμπάχ

Πέντε λόγοι για τις επιθέσεις της Αρμενίας.
Με την επίλυση  του προβλήματος που αφορά στο καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, φοβούμενη από την ισχυρότερη εστίαση του Αζερμπαϊτζάν στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία επιτέθηκε στο Tοβούζ  τόσο σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα όσο και λόγω του χαρακτηριστικού το Τοβούζ να αποτελεί  ενεργειακό διάδρομο. Πέρα από αυτά, αιτία της επίθεσης αποτελεί και το ενδιαφέρον των Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας σε διαδρόμους ενέργειας και μεταφορών.

Οι ηγέτες που θα παρευρεθούν στο ναμάζι της Παρασκευής στην Αγία Σοφία!
Ενθουσιασμός παρατηρείται για το πρώτο ναμάζι στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια.Πυρετώδης η προετοιμασία εργασία για την προσευχή  της Παρασκευής 24 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς,προσκάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πρώτη Παρασκευή.Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέρριψε την πρόσκληση. Ο Μπαχτσελί (ΜΗΡ) και η Άκσενερ (İYİ Parti) ανέφεραν ότι θα παρευρεθούν στην προσευχή.


Γενί Σαφάκ

Η Τουρκία προσέφερε ένα νέο προϊόν στην αγορά των ντρόουνς. Το Songar.
Προηγουμένως, κατασκευάστηκαν μεγάλα ντρόουνς όπως το Bayraktar TB2, το Akıncı και το Anka. Ο τρόπος που λειτουργεί το Songar είναι λίγο διαφορετικός. Είναι το πρώτο οπλισμένο ντρόουν που κατασκευάζεται στην Τουρκία. Από πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκε ότι το Songar είναι το “πρώτο επιχειρησιακά οπλισμένο σύστημα ντρόουν” στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης της Ευρύτερης Περιοχής της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μετά από δήλωση του ότι “Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για λατρεία”, δεν θα παρευρεθεί την ημέρα της πρώτης προσευχής στην Αγία Σοφία.


Τουρκική Εφημερίδα SOZCU
Φώτο Αρχείου / Τουρκική Εφημερίδα SOZCU

Σοζτζού

Σκανδαλώδης δήλωση από την Γερμανία για την Τουρκία: Η προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν! Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Ο Mάας μετά τη συνάντηση, στις δηλώσεις του προς τον Τύπο,
παίρνοντας υπόψη και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έκανε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες αναφέρθηκε στην συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και εθνικής κυβέρνησης συμφιλίωσης της Λιβύης για σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην Τουρκία είπε: “Έχουμε σαφή άποψη σχετικά με τις ενέργειες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να υπάρχει  σεβασμός στους διεθνείς νόμους. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”.

Δ.Ι

Δείτε ακόμα...