Τουρκικός Τύπος: Ο Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η τοποθέτηση της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Σουηδό Πρωθυπουργό, στον Τουρκικό Τύπο.

Αναφέρεται συγκεκριμένα:

“Ο Ερντογάν παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ulf Kristersson.

Δηλώνοντας ότι έχουν κοινή βούληση να βελτιώσουν τις σχέσεις τους σε κάθε τομέα, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδίως τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τονίζοντας ότι η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είχε σημαντική θέση στις συνομιλίες, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

“Η Τουρκία ήταν πάντα ισχυρός υποστηρικτής της πολιτικής ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, εγκρίναμε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη Μαδρίτη.Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία μάχεται κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, το PYD, το YPG, η FETO, η DHKP-C και η DAESH. Έχουμε χάσει περισσότερους από 40 χιλιάδες πολίτες μας, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στις ύπουλες επιθέσεις αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Σουηδία θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ για την ασφάλειά της και εμείς θέλουμε να δούμε μια Σουηδία που να υποστηρίζει τις ανησυχίες μας για την δική μας ασφάλειά”.

Στην ερώτηση Σουηδού δημοσιογράφου, “Ποια είναι η δέσμευση που δεν έχει εκπληρώσει η Σουηδία στο τριμερές μνημόνιο και πόσους ανθρώπους έχει ζητήσει η Τουρκία από τη Σουηδία να εκδώσει”, ο Ερντογάν απάντησε ως εξής:

“Είτε είναι 30, 70 ή 100, αυτά είναι όλα θέματα που μπορούν να συζητηθούν ξεχωριστά. Εν τω μεταξύ, 4 από αυτούς έχουν απελαθεί. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας από την τρομοκρατική οργάνωση FETO που βρίσκεται σήμερα στη Σουηδία και θα δώσω και το όνομά του,Μπουλέντ Κενές.Η απέλαση αυτού του τρομοκράτη στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία για εμάς και φυσικά θέλουμε η Σουηδία να ενεργήσει με μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό”. Ο Πρόεδρος συνέχισε ως εξής:

“Θέλουμε οι φίλοι μας, ιδίως οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ, να είναι αλληλέγγυοι σε αυτό το ζήτημα και στο πλαίσιο αυτής της αλληλεγγύης, πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να μην υποθάλψουν αυτούς τους τρομοκράτες στις χώρες τους.Ισχύει αυτό ειδικά για τη Σουηδία; Όχι βέβαια. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυκλοφορούν αυτοί οι τρομοκράτες.Υπάρχουν εκείνοι που έφυγαν από την Τουρκία και πήγαν στη Γερμανία, τη Γαλλία,την Ολλανδία και τη Δανία. Τον Ιούνιο διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία.Πρέπει να είμαστε σε θέση να βγούμε απέναντι στον λαό μας πολύ άνετα, ενώ προετοιμάζουμε αυτές τις εκλογές.Τα συζητήσαμε και αυτά με τον αγαπητό μου φίλο και φυσικά θα κάνουμε τα επόμενα βήματά μας αναλόγως””.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...