Τουρκικός Τύπος: Συνέντευξη του Ακάρ – Δημοσκόπηση δείχνει πτώση του AKP

Από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί - Ερντογάν / 24-7-2020
Από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί – Ερντογάν / 24-7-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Κορονοϊός

Κρούσματα: 230.873
Θάνατοι: 5.691


Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ


Στη συνέντευξή του, ο Υπουργός Ακάρ έκανε δηλώσεις για θέματα όπως η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος, το άνοιγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και το ζήτημα του Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Λιβύη

Δίνοντας έμφαση στην εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, ο Ακάρ είπε: “Βρισκόμαστε εκεί με βάση την επιστολή πρόσκλησης που στάλθηκε από τον αξιότιμο κ. Fayiz Serrac,τον Πρόεδρο της νόμιμης κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης  ο οποίος αναγνωρίζεται πλήρως από τα Ηνωμένα Έθνη, προς τον Πρόεδρο μας.

Πάντα και παντού είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης.

Πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά τις σχέσεις μας με την Λιβύη. Πρώτον, η Λιβύη είναι ο γείτονάς μας από τη θάλασσα. Δεύτερον,με την Λιβύη έχουμε μια κοινή ιστορία και κοινό πολιτισμό πάνω από 500 χρόνια.Όπως γνωρίζετε, όταν εξετάζουμε την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη,υπάρχει η κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης  η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η κυβέρνηση είναι μια πραγματικά νόμιμη κυβέρνηση, η κυβέρνηση που εκπροσωπεί την Λιβύη και η κυβέρνηση με την οποία έχουμε σχέσεις.Μετά την θετική ανταπόκριση του Προέδρου μας στην επιστολή πρόσκλησης από  από τον αξιότιμο κ. Fayiz Serrac, επιταχύναμε λίγο το έργο μας και βελτιώσαμε τις σχέσεις μας με τους Λίβυους αδελφούς μας στην στρατιωτική εκπαίδευση και βοήθεια ,στην συμβουλευτική βοήθεια και αρχίσαμε γενικά να τους βοηθούμε.Προσπαθούμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας όχι μόνο σε αυτά τα θέματα αλλά και στα θέματα υγείας.”

Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος

“Υποστηρίζουμε πάντα την ειρηνική λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.Σαν αρχή μας έχουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας,το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο διάλογο.Αλλά από την άλλη πλευρά,έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε με κανέναν τρόπο το ενδιαφέρον και τα συμφέροντά της Γαλάζιας Πατρίδας μας που συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος και ότι είμαστε αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε. Αυτό δεν αποτελεί απειλή, λέμε, ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν για να λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο και ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων.”

Αζερμπαϊτζάν – Αρμενιστάν

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος του Αζερμπαϊτζάν είναι ο αδερφός μας. Πάντα λέμε, δύο κράτη ένα έθνος.Πρέπει να δούμε την επίθεση της 16ης Ιουλίου στην περιοχή Ταβούζ έξω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι επίσης απαραίτητο να δούμε ότι το 20 τοις εκατό του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό την αρμενική κατοχή για περίπου 30 χρόνια ,χωρίς καμία νομιμότητα . Επομένως, είμαστε με τους αδελφούς μας του Αζερμπαϊτζάν σε αυτόν τον αγώνα χθες και σήμερα.Επίσης, αυτές οι δραστηριότητες μας δεν  ξεκίνησαν μετά την επίθεση της 16ης Ιουλίου. Είναι μια συνέχεια της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.”

Αγία Σοφία
“Ayasofya konusunda tek söz sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir”

“Πρώτον, η Τουρκία είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και ένα κράτος με αυτοπεποίθηση, ένα κράτος που εφαρμόζει τις δικές του πολιτικές.Επομένως, οι αρμόδιοι θεσμοί της πολιτείας μας και ο Πρόεδρος μας αποφάσισαν για αυτό το ζήτημα και η Αγία Σοφία τέθηκε σε λειτουργία ως τζαμί. Αυτό δεν είναι ποτέ ασυνήθιστο. Αυτό το μέρος είναι ανοιχτό σε όλους, αφενός σε μουσουλμάνους και σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, και αφετέρου,δεν υπάρχει εμπόδιο για τους μη μουσουλμάνους να το επισκέπτονται και να το βλέπουν.Το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι ο μόνος που έχει τον λόγο στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Αυτή είναι η απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας και όλοι πρέπει να τη σέβονται.  Κανένα άλλο άτομο, ίδρυμα ή κράτος δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για αυτό. Το αρνούμαστε κατηγορηματικά. Δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο, και ως εκ τούτου είναι αδικαιολόγητο και μάταιο κάποιοι να υπερβάλουν με αυτό που γίνεται εδώ και να βγάζουν άλλα συμπεράσματα από αυτά που στην πραγματικότητα ισχύουν.”


Τζουμχουριγέτ: Δημοσκόπηση της εταιρείας Αβράσια

Συνεχίζουν να μειώνονται τα ποσοστά του ΑΚΡ τα οποία χάνοντας μερικά ποσοστα σε σχέση με τον περασμένο μήνα έπεσαν στο 35%.
Με βάση την δημοσκόπηση τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της Τουρκίας:
–  Οικονομικό πρόβλημα     :   72,3%
–  Ανεργία                                :   64,5%
–  Πληθωρισμός,ακρίβεια    :   29,9%

Η δύναμη των κομμάτων :
–  AKP                                     :   35,0%
–  CHP                                    :   28,4%
–  İYİ Parti                               :   12,4%
–  HDP                                    :   11,7%
–  MHP                                    :     7,4%
–  DEV                                     :     2,2%

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...