Τούρκικος Τύπος: Συνέντευξη του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στο Κατάρ

Επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ Ερντογάν στο Κατάρ, 7 Δεκεμβρίου 2021
Επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ Ερντογάν στο Κατάρ, 7 Δεκεμβρίου 2021 / Πηγή: Twitter

Συνέντευξη Ρ.Τ.Ερντογάν στο Κατάρ

Κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αξιολογήσεις για την ατζέντα και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι πραγματοποίησαν την 7η Σύνοδο της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής στη Ντόχα μετά από πρόσκληση του Σεΐχη Ταμίμ, Εμίρη του Κατάρ.

Τονίζοντας ότι είχαν πολύ παραγωγικές συνομιλίες με τον Σεΐχη ο πρόεδρος είπε : “Με τις συμφωνίες που έχουμε κάνει, οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ έχουν αποκτήσει πολύ διαφορετική βάση. Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι συμφωνούμε σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Πραγματοποιήσαμε την τελετή υπογραφής 15 συμφωνιών που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς. Υπογράψαμε την Κοινή Δήλωση της 7ης Συνόδου.”

Συνεχίζοντας δήλωσε : “Οι σχέσεις Τουρκίας-Κατάρ συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν ενεργήσει αλληλέγγυα σε δύσκολες στιγμές και έχουν δείξει ότι είναι αληθινοί φίλοι. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αλληλεγγύη που επέδειξε το Κατάρ στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την προδοσία της 15ης Ιουλίου.”

Σε ερώτηση ότι “Την περασμένη Πέμπτη πάρθηκε απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο του ελληνοκυπριακού τομέα να δοθεί άδεια έρευνας στη σύμπραξη αμερικανικής εταιρείας με την Qatar Petroleum στο 5ο οικόπεδο συμπεριλαμβανομένης και της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.Τέθηκε αυτό το θέμα στη συνάντηση;” ο Ερντογάν έκανε τις ακόλουθες αξιολογήσεις :

“Δηλώσαμε ότι αυτό το μονομερές βήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου αγνοεί τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού διότι ένα μέρος της εν λόγω περιοχής που δόθηκε η άδεια παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.Φυσικά κάναμε μια υπενθύμιση [στο Κατάρ] για αυτό το θέμα και εκφράσαμε και τη θλίψη μας. Ελπίζω να το ξεπεράσουν.”

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της νέας οικονομικής πολιτικής, ο Ερντογάν είπε: “Δεν πιστεύουμε στα υψηλά επιτόκια. Με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θα διορθώσουμε τη συναλλαγματική ισοτιμία και θα μειώσουμε τον πληθωρισμό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την απασχόληση ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις με χαμηλά επιτόκια και να αυξήσουμε την παραγωγή και τις εξαγωγές. Όταν το κατορθώσουμε αυτό, θα έχουμε ανάπτυξη. Αυτό φαίνεται ήδη από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Είμαστε η δεύτερη χώρα με την υψηλότερη ανάπτυξη στον οργανισμό. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που εκφράζουν τις προβλέψεις ανάπτυξης της Τουρκίας για το 2021 ως 10 %. Πιστεύουμε ήδη ότι θα φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Όπως είναι γνωστό ,δόξα τω Θεό, το τρίτο τρίμηνο φτάσαμε στο 7,4 %.”

Υπενθυμίζοντας δημοσιογράφος στον Ερντογάν ότι η Επιτροπή Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επιβάλει ποινή στην Τουρκία σχετικά με τον Οσμάν Καβάλα και ότι θα μπορούσε να πάρει παρόμοια απόφαση για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο Ερντογάν είπε : “Δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε.Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον Καβάλα,με τον Ντεμιρτάς, σχετικά με αυτόν ή εκείνον. Το γεγονός είναι τόσο απλό. Για εμάς είναι άκυρες. Πόσες φορές τους το διευκρινίσαμε.Θέλουν ας το καταλάβουν ,θέλουν ας μην το καταλάβουν. Δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ανώτερες από τις αποφάσεις των δικών μας δικαστηρίων. Ας κάνουν ότι νομίζουν.”


Τζουμχουριγιέτ

Τελευταία δημοσκόπηση: Η Λαϊκή Συμμαχία ξεπέρασε την Προεδρική Συμμαχία

Ανακοινώθηκε η έρευνα της AREA του Νοεμβρίου 2021. Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό ψήφου της Προεδρικής Συμμαχίας που απαρτίζεται από το AKP και το MHP, είναι 39,1%, ενώ οι ψήφοι της Λαϊκής Συμμαχίας που απαρτίζεται από το CHP και το İγi Parti είναι 42,2%. Το ποσοστό ψήφου του HDP δηλώθηκε ως 10%.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν στην ερώτηση : “Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα;”

Η κατανομή των ψήφων των κομμάτων είναι η εξής:

AKP : 30,0 %

CHP : 28,2 %

İYİ PARTİ : 14,0 %

HDP :10,0 %

MHP : 9,1 %

DEVA PARTİSİ : 4,4 %

ΑΛΛΟ : 4,4 %

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...