Τους χάλασε τα σχέδια το ΚΚΕ – Το Πολυτεχνείο ζει

ΚΚΕ - ΣΦΕΑ - ΠΑΜΕ - Συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου - 17 Νοέμβρη 2020
Συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου – 17 Νοέμβρη 2020 – με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία / Πηγή: Eurokinissi

Δεν πέρασε η κατάπτυστη απαγόρευση από την κυβέρνηση της αντιιμπεριαλιστικής πορείας για το Πολυτεχνείο. Η συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συνδικάτων και φορέων το μεσημέρι της Τρίτης 17 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, όπως και το πρωΐ στην πρεσβεία των ΗΠΑ έκαναν κουρελόχαρτο την κυβερνητική απαγόρευση. Ανέτρεψε την τρομοκρατία που ξετυλίχτηκε όλη την προηγούμενη βδομάδα και κορυφώθηκε με την άγρια καταστολή χτες το μεσημέρι.

Το μήνυμα του εκφοβισμού και της απαγόρευσης δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν, διαδήλωσαν και έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, τις αποστάσεις και τις μάσκες. Τα συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακούστηκαν δυνατά και φέτος, μαζί με εκείνα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέθεσε στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο ΕΑΤ – ΕΣΑ. Αμέσως μετά έκανε δήλωση.

Στεφάνι κατέθεσε, επίσης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Συγκέντρωση στα Προπύλαια

Περίπου στις 2 μ.μ., σε ελάχιστο χρόνο εκατοντάδες διαδηλωτές πήραν θέση στην Πανεπιστημίου από το ύψος του Οφθαλμιατρείου μέχρι την Ομόνοια, με υποδειγματική οργάνωση και όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, με αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και όλοι με μάσκες. Αντίθετα με τους χιλιάδες αστυνομικούς που η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει από το πρωί σε κάθε γωνιά του κέντρου της Αθήνας.

Το «παρών» στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, έδωσαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτές και ευρωβουλευτές του Κόμματος. Επίσης, συνδικαλιστικά στελέχη από το εργατικό κίνημα, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και δεκάδων μαζικών φορέων.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δόνησαν όλο το κέντρο: «Το Πολυτεχνείο ζει – Εξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Όπως και τα συνθήματα για την προστασία του λαού από την πανδημία: «Μέτρα προστασίας στην πανδημία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία», αλλά και «Οι νέοι δεν ξεχνούν το ’73, Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Όμως εκεί αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης που δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά να βάλει στον γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Γι’ αυτό η Αστυνομία προχώρησε σε μια απρόκλητη επίθεση με χημικά, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και τις αύρες, να «βομβαρδίζουν» με νερό. Χτυπώντας και συλλαμβάνοντας «στο σωρό», προπηλακίζοντας και σπρώχνοντας ακόμα και βουλευτές του ΚΚΕ.

Την απρόκλητη επίθεση στο ΚΚΕ κατήγγειλε στον επικεφαλής της Αστυνομίας -που καθυστερημένα εμφανίστηκε- ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τον προπηλακισμό των βουλευτών του ΚΚΕ.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Η διαδήλωση υποχώρησε συντεταγμένα προς την Ομόνοια.

Οι «Αύρες» και τα ΜΑΤ επιχειρώντας να δημιουργήσουν συνθήκες έντονου συγχρωτισμού αυξάνουν κι άλλο την πίεση, «σπρώχνωντας» προς μέχρι το Μεταξουργείο! Σε όλη αυτή την πορεία δεκάδες είναι οι διαδηλωτές που πιάνονται στο σωρό από την αστυνομία, τους περνάνε χειροπέδες, και μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ.

Δείτε ακόμα...