Τραμπ: Αναβάλλει τη σύνοδο των G7

Ντόναλντ Τραμπ
Πηγή: Eurokinissi

Την αναβολή της συνόδου της Ομάδας των Επτά ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ήθελε να πραγματοποιήσει στα τέλη Ιουνίου, καθώς θέλει να επεκτείνει τον κατάλογο των χωρών που καλούνται συμπεριλαμβανόμενης της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδίας.

Σε δηλώσεις του ο Τραμπ αναφέρει ότι το G7 στην τρέχουσα μορφή του είναι μία «πολύ ξεπερασμένη ομάδα χωρών».

“Το αναβάλω γιατί δεν πιστεύω ότι ως G7 αντιπροσωπεύει σωστά αυτό που συμβαίνει στον κόσμο.”

δήλωσε ο Τραμπ

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα δραματικό άξονα για τον Τραμπ, ο οποίος είχε επιδιώξει να φιλοξενήσει την ομάδα των μεγάλων βιομηχανικών χωρών, στην Ουάσινγκτον, ως απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στο φυσιολογικό μετά την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 103.000 Αμερικανούς μέχρι τώρα.

Αυτή τη στιγμή το G7 αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι απέρριψε την πρόσκληση του Τραμπ να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής της G7, ενώ η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντού, ο οποίος φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής του 2018, είχε επίσης πει ότι οποιαδήποτε προσωπική συγκέντρωση θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια, ενώ ένας Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος είπε ότι ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, πέρυσι οικοδεσπότης, ήταν «πρόθυμος να πάει στο Camp David αν επιτρέπουν οι συνθήκες υγείας “.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, εν τω μεταξύ, δήλωσε μέσω εκπροσώπου ότι θα παρευρεθεί «εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες υγείας».

Με πληροφορίες από: aljazeera

Δείτε ακόμα...