Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τα ευρωατλαντικά σχέδια για την Ενέργεια στην περιοχή

Νέα τριμερής Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε επί τάπητος το σύνολο της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών, με διακηρυγμένο στόχο να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη «θωράκιση» της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες, συζητήθηκε ο στόχος να κρατηθούν ζωντανά τα σχέδια για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των τριών χωρών. Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, οι τρεις υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, «την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας Ενέργειας. Όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις σχετικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η Αίγυπτος. Πρόκειται για το παλιό σενάριο δημιουργίας «εικονικού αγωγού» μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς η Αίγυπτος ήδη διαθέτει τεράστια αποθηκευτική ικανότητα, ενώ η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς αυτήν κρίνεται σαφώς πιο «βατό» ως έργο σε σχέση με τον «EastMed». Παράλληλα συζητείται και το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού ΥΦΑ στην Κύπρο ως ακόμη μια εναλλακτική λύση στις απαιτούμενες υποδομές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ειδική έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που δημοσιοποιήθηκε, υποστηρίζει πως «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας». Με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο σύμφωνα με το ευρωατλαντικό σχέδιο, όπως αναφέρεται από το ΙΕΝΕ, «η εν λόγω έκθεση αναδεικνύει τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο για την ανάπτυξη του κλάδου των υδρογονανθράκων και τη διενέργεια στοχευμένων ερευνών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες με απώτερο στόχο την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου». 

Αύριο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τον σχεδιασμό για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, με την κυβέρνηση βέβαια να ξεκαθαρίζει πως προτάσσει την «πράσινη μετάβαση». 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...