Τριμερής Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας – Κ. Μητσοτάκης: «Και η Τουρκία έχει θέση στη γειτονιά της συνεργασίας, αν το θελήσει»

EUROKINISSI

Η 8η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας έγινε σήμερα στη Λευκωσία, απ΄όπου για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατήγγειλε μεν την τουρκική επιθετικότητα, σιώπησε όμως έναντι της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που με τη στάση τους την ενθαρρύνουν. Ταυτόχρονα, «έκλεισε το μάτι» προς την Τουρκία, λέγοντας «σε αυτήν τη γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως έχει θέση και η Τουρκία, αν το θελήσει».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αυτοκρατορικές πρακτικές» και για «επιθετικές δράσεις» της Τουρκίας που κάνει «απανωτές μονομερείς κινήσεις με ακραία επιθετική συχνά ρητορική» και ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», «υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια» και προκαλεί «προβλήματα στη Βορειοατλαντική συμμαχία». Ταυτόχρονα, «έκλεισε το μάτι» προς την Τουρκία, λέγοντας «σε αυτήν τη γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως έχει θέση και η Τουρκία, αν το θελήσει. Αρκεί, όπως συζητήσαμε, να μπορεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες, την ίδια λογική που επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αυτές οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν a priori κανέναν. Δεν είναι σχήματα συνεργασίας τα οποία αποβαίνουν εις βάρος κανενός. Είναι σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών που αναγνωρίζουν ότι μέσα από τον καλόπιστο διάλογο μπορούμε τελικά να πετύχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα».

Θύμισε, επίσης ότι πριν από ένα μήνα υπεγράφη και το καταστατικό του East Med Gas Forum, σχήμα όπου συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, «συνεργαζόμενες όλες στον ενεργειακό τομέα. Και στην ίδια σύμπραξη -θα το ξαναπώ- όπως και στη δική μας τριμερή θα μπορούσε να συμμετέχει και η Τουρκία. Ποτέ κανείς επί της αρχής δεν την απέκλεισε. Είναι όμως συχνά οι ίδιες οι πράξεις της που τη θέτουν στο περιθώριο και δυστυχώς μια συμπεριφορά της ηγεσίας της, που τελικά αδικεί τον ίδιο τον Τουρκικό λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα», είπε.

Ωστόσο, για τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ο πρωθυπουργός παρουσίασε σαν κατόρθωμα ότι με την Άγκυρα να ανοίγει τα Βαρώσια και το «Οruc Reis» στα ανοικτά του Καστελόριζου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δύο απανωτές συνόδους του μέσα στον Οκτώβρη παρέπεμψε την συζήτηση για τις όποιες κυρώσεις τον …Δεκέμβρη.

Έθεσε και πάλι ζήτημα για την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας αλλά και την πώληση όπλων από ευρωπαϊκά κράτη προς την Άγκυρα. Ωστόσο, επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του για διάλογο, επικαλούμενος τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΟΑΖ και τη συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη, για να καταδείξει την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς στο ραντεβού των ευρύτερων διευθετήσεων που για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο οδηγούν σε συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση.

Στο «τραπέζι» και το Κυπριακό…

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες της Τουρκίας, καθώς και τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα του να συμμετάσχει σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, η οποία βέβαια θα βασιστεί και θα «εμπλουτίσει» όλα τα προηγούμενα διχοτομικά  σχέδια, στη βάση και των γενικότερων διευθετήσεων που δρομολογούν στην περιοχή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σίσι εξέφρασε τη στήριξη τη στήριξη του «στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, προσβλέποντας στην επίτευξη μιας σταθερής και μόνιμης λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού». 

Δείτε ακόμα...