Τριμερής συνάντηση στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων

Από την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ την Τρίτη 27-10-20
Από την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ την Τρίτη 27-10-20 /Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε το πρωί η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η συνάντηση γίνεται στο φόντο της όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας διεθνείς συνθήκες, στέλνοντας τα ερευνητικά Oruc Reis και Barbaros εντός ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει μία συμμαχία που όπως τόνισε και ο κ. Δένδιας υποστηρίζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι σ’ ένα παζλ που προμηνύει αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, βλέπει κοινές αξίες και επιδιώξεις με το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δυναμιτίσει την κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «η περιοχή μας δεν πρόκειται να επιστρέψει στον 19ο αιώνα,  δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό. Το αντίδοτο στις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη πολυμερούς συνεργασίας».

Αναφερόμενος στην τριμερή, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι οι συζητήσεις εστίασαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η Ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πρόσθεσε πως οι τρεις χώρες έχουν «κοινές αξίες και επιδιώξεις» και είναι έτοιμες να δώσουν «κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις». Μάλιστα, ο Ν. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως «δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας» και «διαφήμισε» το γεγονός πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως τα «τριμερή σχήματα», όπως αυτό με τη συμμετοχή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ και «εμπλουτίστηκαν» επί ΝΔ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της λεγόμενης εθνικής στρατηγικής, για αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Δείτε ακόμα...