Τριμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

EUROKINISSI

Τριμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι και Κύπρου Χαρ. Πετρίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο.

Επισήμως οι υπουργοί «επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού, της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ «κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής», βάζοντας έτσι στο τραπέζι και την Τουρκία. Την οποία αποφεύγουν επιμελώς να κατονομάσουν στην Κοινή Δήλωσή τους, μόνο την περιγράφουν: «Οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους και καταδίκασαν κάθε μονομερή ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Εξάλλου, την ώρα που, υπό ΑμερικανοΝΑΤΟική επίβλεψη, αναζητούνται διευθετήσεις για την διασφάλιση των ευρωατλαντικών ενεργειακών οδών, οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι «συμφώνησαν σε ένα κοινό όραμα που υποστηρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο παρόν και στο μέλλον του χαρτοφυλακίου της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας, της ασφάλειας των γραμμών μεταφοράς και των διεθνών θαλάσσιων εμπορικών οδών».

Επίσης, «τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, παρέχοντας μια πρόσθετη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης». Προσθέτοντας ότι «αναγνώρισαν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις στον τομέα της ασφάλειας που καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των προσπαθειών συντονισμού και συνεργασίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη ανάληψη ρόλου ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Παπαναγιωτόπουλος είχε και διμερή συνάντηση με τον στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Δείτε ακόμα...