Τριμερής σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας και Παλαιστίνης έως το τέλος του 2023

Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης
Φώτο Αρχείου – Νίκος Χριστοδουλίδης / Πηγή: Eurokinissi

Τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, στο Κυπριακό και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Παλαιστίνη συζήτησαν χτες το πρωί στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανήγγειλε ότι πριν από το τέλος του 2023 θα πραγματοποιηθεί τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Παλαιστίνης στο πλαίσιο της «ενίσχυσης» της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι στηρίζει την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αμπάς για τη στήριξη της Παλαιστίνης στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του «συμφωνημένου πλαισίου λύσης» του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφτηκε και Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστινιακής Αρχής για τη χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Εϊν Κίνια. Για την ανέγερση του Κέντρου θα διατεθούν 200.000 ευρώ από τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ενώ ο χώρος ανέγερσης υποδείχθηκε από τις αρχές της Παλαιστίνης.

Υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του, ο Μαχμούτ Αμπάς τόνισε ότι η επίσκεψή του στη Ραμάλα είναι «μία σημαντική ευκαιρία» για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Εξήρε δε τη στήριξη της Κύπρου στον τομέα των επιχειρήσεων αλλά και για τις υποτροφίες που δίνει σε Παλαιστίνιους φοιτητές.

Δείτε ακόμα...