Τρίπολη: Επιστολή νεοσύλλεκτων σμηνιτών για τα προβλήματα στην 124 ΠΒΕ

124 ΠΒΕ Ορκωμοσία
Πηγή : Eurokinissi

Ήδη, στην πρώτη εβδομάδα από τη στράτευση μας, βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην πανδημία, η οποία έχει οδηγήσει και τα στρατόπεδα, να είναι ουσιαστικά απροετοίμαστα. Μπαίνοντας στο στρατόπεδο, μας δόθηκε ένα κιτ με ελάχιστες μάσκες μιας χρήσης, και ένα αντισηπτικό, για όλες τις μέρες της εκπαίδευσης, δίνοντάς μας μία γεύση, του τι θα επακολουθήσει. Ήδη από την αρχή, οι συστάσεις να φοράμε μάσκα ήταν συνεχείς, ενώ απαντήθηκε προκαταβολικά  η εύλογη ερώτηση, αν και αυτές θα έπρεπε να τις πληρώσουμε από την τσέπη μας, (όπως τόσα άλλα απαραίτητα πράγματα για τη θητεία μας), με την μνημειώδη σύσταση να πάρουμε την υφασμάτινη μάσκα, που δίνει το κυλικείο, και να την πλένουμε. Την ίδια στιγμή, που είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή τύπου ΚΝ95. Να σημειωθεί βέβαια, πως πέρα από τις μάσκες, όλα τα υπόλοιπα -εξίσου απαραίτητα μέτρα προστασίας-, αγνοούνται από τη ζωή του στρατοπέδου, εδώ και μια βδομάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. (Για την οποία θα πούμε περισσότερα παρακάτω).

Οι νεοσύλλεκτοι χωριστήκαμε σε διμοιρίες άνω των 40 ατόμων, και στριμωχτήκαμε σε θαλάμους με διπλά κρεβάτια, τα οποία είχαν μεταξύ τους απόσταση, λιγότερη του ενός μέτρου.Δεν τηρήθηκε ούτε το ελάχιστο μέτρο του να μένουμε εναλλάξ ένας κάτω, ένας πάνω ανά κρεβάτι. Αντίθετα, οι περισσότεροι θάλαμοι είναι σχεδόν γεμάτοι. Οι προσωπικοί και στρατιωτικοί σάκοι, του πάνω και του κάτω είναι στριμωγμένοι κάτω από τα κρεβάτια. Γρήγορα, αντιληφθήκαμε γιατί συνέβαινε αυτό. Όταν είδαμε ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας τα καλοριφέρ ήταν κλειστά, γιατί ο προϋπολογισμός της θέρμανσης δεν έφτανε ούτε για εμάς, τους στριμωγμένους σε γεμάτους θαλάμους. Και όλο αυτό, εν μέσω κύματος κακοκαιρίας, με τη θερμοκρασία στην Τρίπολη να είναι σταθερά υπό το μηδέν, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας. Μας έγινε συνήθεια, να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας από το κρύο, επειδή τα καλοριφέρ έκλειναν.

Εξίσου απαράδεκτη ήταν η έλλειψη μέτρων για την καθαριότητα εν μέσω πανδημίας. Από την αρχή έγινε σύσταση  να μην χαλάμε πολλά καθαριστικά, γιατί δεν θα μας δώσουν αν τα τελειώσουμε γρήγορα. Το μέτρο της ταχύτητας του ελληνικού στρατού, μπορεί  να το αντιληφθεί κανείς, αν πάρει υπόψη, ότι μας είπαν να μην πετάμε το νερό με το οποίο σφουγγαρίζουμε τις τουαλέτες, αλλά να το χρησιμοποιούμε πάνω από δύο-τρεις φορές.Αν πάρει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν δύο-τρεις κουβάδες ανά διμοιρία 45-50 ατόμων, και ότι οι σφουγγαρίστρες κοντεύουν να ενηλικιωθούν, αν πάρει κανείς υπόψη την εικόνα που παρουσιάζουν, αντιλαμβάνεται ότι έχουμε δει ήδη σκηνές απείρου κάλους.Ταυτόχρονα, όσοι συνάδελφοι μας κάνουν υπηρεσίες στα εστιατόρια, μας ενημερώνουν ότι τα χάρτινα τραπεζομάντηλα, τους αφήνουν να τα αλλάξουν μόνο όταν «λερωθούν πολύ», με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε τα ίδια τραπεζομάντηλα για μέρες.Το γεγονός ότι μας παρότρυναν να μπαίνουμε και να βγαίνουμε τρέχοντας από τα προσκλητήρια, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο, είναι το λιγότερο, αν πάρει κανείς υπόψη τα παραπάνω.Και πράγματι, αν συνθέσει κανείς αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα, που τηρούνται σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα καταλάβει γιατί ήδη μια βδομάδα μετά την κατάταξη μας, αντιμετωπίζουμε έκρηξη κρουσμάτων.

Εξαρχής, οι σμηνίτες χωρίστηκαν σε δοιμιρίες εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.Στις διμοιρίες ανεμβολίαστων, με το που εμφανίστηκαν κρούσματα μπήκαν σε καραντίνα. Στις διμοιρίες εμβολιασμένων, όσοι συνάδελφοι βρίσκονται θετικοί, τους βάζουν σε καραντίνα, γίνεται μια υποτυπώδης απολύμανση του θαλάμου, και η υπόλοιπη διμοιρία συνεχίζει κανονικά, μέχρι να κολλήσουν οι επόμενοι.Πλέον, έχουμε δεκάδες κρούσματα, όπως υπολογίζουμε, σε όλο το στρατόπεδο. Όσα γνωρίζουμε τα μεταφέρουμε μεταξύ μας, καθώς επίσημη ενημέρωση δεν γίνεται.Με τους συναδέλφους μας που είναι σε καραντίνα, είναι δύσκολο να έρθουμε σε επαφή, αλλά ξέρουμε ότι τους ανοίξανε θαλάμους, ίδιους με αυτούς που μένουμε εμείς. Προς μεγάλη μας οργή, μάθαμε ότι έχουν το ίδιο πρόβλημα με τη θέρμανση, με πολλούς  από αυτούς να έχουν πυρετό. Και ενώ η διοίκηση γνωρίζει το πρόβλημα, φέρνει το πρόσχημα ότι ανοίγουν την ίδια ώρα για όλους, και δεν μπορούν να το αλλάξουν.

Εδώ να σημειώσουμε ότι οι συνάδελφοι εν μέσω αυτών των συνθηκών, και ενώ φοβούνται ότι θα έχουν πρόβλημα με τη θητεία τους, καθώς είναι άγνωστο το πώς θα ολοκληρωθεί με έναν αξιοπρεπή τρόπο η εκπαίδευση, δεν έχουν παραιτηθεί.Υπάρχει κλίμα αλληλεγγύης και βοήθειας του ενός προς τον άλλο, και δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Μετα από πολλά αιτήματα, και εν όψει της κακοκαιρίας, η διοίκηση υποσχέθηκε την αύξηση των ωρών θέρμανσης, αλλά από ότι φαίνεται, στην πράξη έγινε απλά μία αλλαγή στις ώρες.

Δείτε ακόμα...