ΗΠΑ: Τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για νέες βάσεις στην Ελλάδα!

EUROKINISSI

Τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), η οποία στοχεύει στην επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα,

Η επικίνδυνη αυτή τροπολογία, στρώνει το έδαφος για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά που ήδη έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων

Πατώντας πάνω στην επικίνδυνη συμφωνία για τις βάσεις, με την τροπολογία αυτή καλούνται οι Αμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για την σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου (NDAA), περιλαμβάνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

– Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.

– Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων (basing rights) που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2023.

– Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην MDCA.

– Αξιολόγηση του καθεστώτος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021.

Σημειώνεται πως η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Έτσι, τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...