Τσαβούσογλου: Οποιαδήποτε μορφή κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική

Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μελβούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική “La Stampa” όπου έγινε εκ νέου λόγος για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ αλλά και την κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ σημείωσε, κάνοντας λόγο και για μαξιμαλιστικές αξιώσεις στα θαλάσσια σύνορα, ότι:

«Οποιαδήποτε μορφή κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική και θα ενίσχυε περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία υπερασπίστηκε μόνο τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής μαξιμαλιστικών και υπερβολικών αξιώσεων στα θαλάσσια σύνορα της περιοχής».

Επίσης, έκανε κρούση για την ανάγκη επίτευξης διαλόγου με την υπογράμμιση βέβαια ότι οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο.

«Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου».

Ενώ για το προσφυγικό τόνισε ότι η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της χωρίς να γίνεται το ίδιο από την μεριά της ΕΕ:

«Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Δείτε ακόμα...