Τσαβούσογλου: Προανήγγειλε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια τις επόμενες εβδομάδες

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τις επόμενες εβδομάδες φαίνεται να προανήγγειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Augusto Santos Silva.

«Υπάρχει ένα παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα, τώρα. Σχεδιάζουμε συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος τους, τις επόμενες εβδομάδες» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Σάντος Σίλβα.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ, πρόσθεσε. Eίπε επίσης ότι η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία λόγω της ισορροπημένης και αντικειμενικής στάσης τής Πορτογαλίας σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα μεταξύΤουρκίας και ΕΕ.

Ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία και η ΕΕ δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο σε προβληματικές περιοχές αλλά και σε άλλους τομείς όπως η συμφωνία για το μεταναστευτικό:

«Πρέπει να αναβιώσουμε τη συμφωνία γιατί η μετανάστευση είναι ένα συνεχές πρόβλημα, και λόγω της πανδημίας, και φαίνεται ότι είναι πρόβλημα που θα συνεχιστεί για χρόνια. Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι:

«Ο εκσυγχρονισμός της συμφωνία περί της τελωνειακής ένωσης είναι κοινά επωφελής και η απελευθέρωση της βίζας είναι η υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις επερχόμενες συναντήσεις, θέλουμε να δούμε ουσιαστικά βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτούς τους τομείς».

Για το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τσάβουσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες για μια διαρκή διευθέτηση, αλλά όλες απορρίφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους.

Η Τουρκία τίθεται υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, για πολλά πολλά χρόνια, ορισμένα κράτη-μέλη, ορισμένες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και μερικών άλλων, και οι Ελληνοκύπριοι αγνόησαν την Τουρκία και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» είπε ακόμη.

«Απέκλεισαν την Τουρκία από όλες τις πρωτοβουλίες και η Τουρκία ήταν πολύ υπομονετική. Αλλά προσφάτως, έπρεπε να κάνουμε τις δικές μας κινήσεις  στο πλαίσιο των νόμιμων και καταγεγραμμένων περιοχών» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακές λύσεις θα ήταν χάσιμο χρόνου, έτσι ήταν εδώ και 52 χρόνια.

Πορτογαλία: Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα και ανησυχίες

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Πορτογαλίας δήλωσε ότι ελπίζει να επιλύσει τα προβλήματα με την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω άμεσου διαλόγου κατά τη διάρκεια της θητείας της Πορτογαλίας στην ΕΕ.

Ο Silva υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης θετικής ατζέντας με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα και ανησυχίες όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η σταθερότητα, η φιλοξενία προσφύγων και το μεταναστευτικό.

Φέτος, στις 18 Μαρτίου, θα είναι η πέμπτη επέτειος της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δήλωσε ο Silva, προσθέτοντας ότι και τα δύο μέρη θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας.

Πηγή: anadolu

Δείτε ακόμα...