Τσεχία: Νέος πρόεδρος ο Πετρ Πάβελ απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ

Νέος πρόεδρος της Τσεχίας ο Πετρ Πάβελ απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ
Πετρ Πάβελ, Πρόεδρος της Τσεχίας, απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ

Ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ εξελέγη νέος πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, επικρατώντας του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία, οι οποίες στιγματίστηκαν από έντονη αντιπαράθεση που αντανακλούσε την ενδοαστική διαμάχη ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου που τα συμφέροντά τους είναι δεμένα στο «άρμα» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία ή Κίνας-Ρωσίας από την άλλη.

Ο 61χρονος Πάβελ πήρε το 58,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία.

Ο Πάβελ, απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να ορκιστεί στις 9 Μαρτίου για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ πριν κάνει στροφή όσον αφορά τη Ρωσία όταν αυτή εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επικράτηση του Πάβελ αντικατοπτρίζει τη νίκη των φιλοδυτικών τμημάτων του κεφαλαίου, κάτι που διαφάνηκε και από τηλεφωνικές επικοινωνίες που επέλεξε να κάνει πρώτα.

Ο Πάβελ, ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ σήμερα θα επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Ταϊβάν, τις δύο χώρες δηλαδή που βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα αντίστοιχα…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...