Τσεχία: Σχέδιο αγοράς 246 βρετανικών τεθωρακισμένων μάχης και 70 αρμάτων Leopard 2Α8

Άρμα Μάχης CV90

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο για την αγορά 246 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης για τον στρατό της χώρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Τα άρματα CV90 κατασκευάζονται από μια σουηδική μονάδα της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και θα στοιχίσουν στο τσεχικό κράτος 59,7 δισ. κορώνες (περίπου 2,52 δισ. ευρώ). Θα παραδοθούν μεταξύ 2026-30, ανέφερε η υπουργός ’Αμυνας Γιάνα Τσερνοτσόβα.

Η αγορά αυτή ανακοινώθηκε την ώρα που η χώρα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της ώστε να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ της από το επόμενο έτος. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να εξοπλιστεί μια ταξιαρχία που υποσχέθηκαν οι Τσέχοι ότι θα συγκροτήσουν μέχρι το 2026, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η Πράγα θα ξεκινήσει επίσης συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την από κοινού αγορά αρμάτων μάχης Leopard 2A8 από τη γερμανική εταιρεία KMW, είπε η Τσερνοτσόβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ’Αμυνας, η Τσεχία μπορεί να αγοράσει περίπου 70 τέτοια άρματα, με παράδοση μέχρι το 2030. Υποβάλλοντας την παραγγελία από κοινού με τη Γερμανία και ενδεχομένως και άλλες χώρες, ενδέχεται η τιμή των αρμάτων να μειωθεί και να επιταχυνθούν οι παραδόσεις, πρόσθεσε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...