Τσεχία: Ζητεί από ΕΕ και ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα

Υπουργείο Εξωτερικών Τσεχίας
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Τσεχίας / Πηγή: Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic

Η Τσεχία ζητεί από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών της Τσεχίας Γιαν Χάματσεκ.

«Καλούμε σε συλλογική δράση τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που να οδηγήσει σε απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο Χάματσεκ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

«Θα ζητήσουμε συλλογική δράση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που θα στοχεύει στην απέλαση από αλληλεγγύη των αναγνωρισμένων μελών της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Ο Τσέχος υπουργός πρόσθεσε ότι επρόκειτο να καλέσει την Τετάρτη, τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Πράγα Αλεξάντρ Ζμεϊέφσκι για να τον ενημερώσει για τα νέα μέτρα της χώρας του μετά την απέλαση των 18 Ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για κατασκοπεία και δολιοφθορά και θεωρούνται από την Πράγα μυστικοί πράκτορες. Θα τον ενημερώσει για την περαιτέρω αντίδραση της Τσεχίας, αλλά αρνήθηκε να πει ποια θα είναι αυτή.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Χάματσεκ δήλωσε λίγο αργότερα ότι είναι «έτοιμος για όλα», ακόμη και για να απελάσει όλους τους Ρώσους διπλωμάτες από την Τσεχία.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...