Τυνησία: Διαδηλώσεις για την επιδείνωση των όρων ζωής

τυνησία διαδηλώσεις
Φωτο Αρχείου

Τις τελευταίες μέρες κάτω από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ξεσπούν λαϊκές διαμαρτυρίες , καθώς είναι δυσβάσταχτες αυτές οι συνέπειες για τους απλούς ανθρώπους.

Διαδηλώσεις εκδηλώνονται τόσο στην πρωτεύουσα Τύνιδα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Εως το απόγευμα της Δευτέρας είχαν συλληφθεί πάνω από 600 νεαροί διαδηλωτές (ανάμεσά τους και έφηβοι 15 ετών!) σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από επεισόδια που ξέσπασαν το Σάββατο, την επομένη της 10ης επετείου από την ανατροπή του Τυνήσιου Προέδρου Μπεν Αλλι στις 14 Γενάρη 2011. Ηταν τότε που διάφοροι αναλυτές, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, μιλούσαν για τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», η οποία ενώ πατούσε πάνω σε υπαρκτά λαϊκά προβλήματα, στην ουσία αξιοποιήθηκε και εντάχθηκε στην ενδοαστική διαπάλη για την εξουσία στο πλαίσιο της ανακατάταξης των διεθνών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των χωρών της Β. Αφρικής υπέρ της Ρωσίας και Κίνας, αποδυναμώνοντας το ρόλο αμερικανικών μονοπωλίων. Μια σφοδρή διαπάλη που ‘ξέσπασε’ στους λαούς αυτής της περιοχής για τον έλεγχο των αγορών, ενεργειακών πηγών, σφαιρών επιρροής, όπως τους είδαμε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και τη Συρία και τα επακόλουθά τους, το θάνατο, τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή υποδομών.

Οι σημερινές συγκρούσεις ξέσπασαν σε υποβαθμισμένες περιοχές που πλήττονται σκληρά από την οικονομική κρίση και την έλλειψη μέτρων κατά της πανδημίας. Η αστυνομία, που ανέπτυξε πολυπληθείς δυνάμεις σε δεκάδες δήμους, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη λαϊκή συνοικία της Ετανταμέν στην περιφέρεια της Τύνιδας, τέθηκε στο στόχαστρο νεαρών διαδηλωτών. Σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων αλλά και ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων του στρατού στις πόλεις Μπιζέρτε (βόρεια), Σους (ανατολικά), Κασερίν και Σιλάνα (κεντρο-δυτικά).

Τόσο στην πρωτεύουσα Τύνιδα όσο και στις άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι και οι νέοι, διαδηλώνουν για τις ελλείψεις τροφίμων, τη φτώχεια και τις μηδαμινές προοπτικές που έχουν. Ολα αυτά γίνονται μόλις μερικές μέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Χικάμ Μεσίσι, που εμφανίστηκε ως αυτός που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη, που στην πραγματικότητα αφορά μόνο την αστική τάξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...