Τυνησία: Διαδηλώσεις για την κακή οικονομία

τυνησία διαδηλώσεις
Φωτο Αρχείου

Βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Τυνησίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τύνιδας και της παράκτιας πόλης Σους, καθώς ο θυμός αυξάνεται λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Οι διαδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου έρχονται καθώς η Τυνησία σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο της επανάστασης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Zine El Abidine Ben Ali και πυροδότησε τις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης.

Οι διαδηλώσεις στη Σιλιανά και σε άλλες πόλεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, αφού ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε έναν αστυνομικό να φωνάζει και να σπρώχνει έναν βοσκό του οποίου τα πρόβατα μπήκαν στην έδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεκάδες διαδηλωτές έχτισαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε αντικείμενα για να μπλοκάρουν τους δρόμους της πόλης, 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) από την Τύνιδα.

Οι διαμαρτυρίες αποτελούν πρόκληση για την κυβέρνηση του Χίχαμ Μετσίτσι, η οποία νωρίτερα αναμόρφωσε το υπουργικό συμβούλιο με νέους υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ενέργειας.

Μάρτυρες στη Σους δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροδότησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν εκατοντάδες θυμωμένους διαδηλωτές που μπλόκαραν δρόμους και έκαναν ελαστικά.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι νεαροί άνδρες στη Σους έσπασαν καταστήματα. Πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις στην πόλη Kalaa Kebira κοντά στο Sousse.

Βίαιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων των Ettadamen, Mallassin και Fouchana και Sijoumi. Υπήρξαν επίσης νυχτερινές διαμαρτυρίες και ταραχές στο Kef και στο Bizerte.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...