Τυνησία: Κατηγορεί τον Ερντογάν για προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας

Η Βουλή της Τυνησίας στην Τύνιδα
Φώτο Αρχείου / Η Βουλή της Τυνησίας στην Τύνιδα

Η Τυνησία απέρριψε ως προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το προεδρικό διάταγμα του Τυνήσιου ομολόγου του, Καΐς Σαΐντ, σαν κίνηση απαξίωσης της δημοκρατίας, επειδή προκάλεσε τη διάλυση της βουλής, καλώντας τον να επιτρέψει τη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου έως τον Αύγουστο.

Θυμίζουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση του ηγέτη της Τυνησίας να διαλύσει το κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη εβδομάδα ως “δυσφήμιση της δημοκρατίας” και πλήγμα στη βούληση του τυνησιακού λαού.

Ο Τυνήσιος προεδρος Κάις Σαΐντ ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου τον Ιούλιο, σε μια κίνηση που οι αντίπαλοί του αποκαλούν πραξικόπημα. Ο ίδιος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στην Τυνησία δεν θα βλάψουν τις προσπάθειες της χώρας για δημοκρατική νομιμοποίηση ή δεν θα εκτροχιάσουν το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή  εκλογών. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου, και με “ολοκληρωμένο και ουσιαστικό” διάλογο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Η δημοκρατία είναι ένα σύστημα που αποτελεί την ενσάρκωση του σεβασμού μεταξύ των εκλεγμένων και των διορισμένων. Βλέπουμε τις εξελίξεις στην Τυνησία ως δυσφήμιση της δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

“Η διάλυση του κοινοβουλίου, όπου υπάρχουν εκλεγμένοι αξιωματούχοι, προκαλεί προβληματισμό για το μέλλον της Τυνησίας και αποτελεί πλήγμα στη βούληση του λαού”, πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είχε παροτρύνει τον Σαΐντ να επιτρέψει στο κοινοβούλιο να συνεχίσει τις εργασίες του τον Αύγουστο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...