Τζ. Μπάιντεν: Δε νομίζει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

«Δεν νομίζω ότι θα το κάνει» ήταν η απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ερώτηση αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δώσει διαταγή να χρησιμοποιηθεί τακτικό πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. 

Ωστόσο συντήρησε την ρητορική περί πυρηνικών αναφέροντας πως η αμερικανική κυβέρνηση είχε συζητήσεις για πιθανή απάντηση στην υποθετική χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν ότι «έχουν γίνει συζητήσεις για αυτό, αλλά δεν πρόκειται να μπω σε αυτό. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να μιλήσω για το τι θα κάναμε ή δεν θα κάναμε».

Για το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στη σύνοδο των G20 δεν το απέκλεισε αλλά ο τρόπος με τον οποίο απάντησε έδειξε ότι είναι μικρή μια τέτοια πιθανότητα. Ανέφερε πως «δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει ‘Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της Γκράινερ, θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται». Η Μπρίτνι Γκράινερ είναι Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια που έχει καταδικαστεί για ναρκωτικά. Από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει αναφερθεί κάποια πρόθεση του Βλ. Πούτιν για συνάντηση με τον Τζ. Μπάιντεν. 

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ανέφερε ότι «δεν νομίζω πως θα έχουμε ύφεση. Αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελαφριά ύφεση» και πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο αυτό «είναι πιθανό», αλλά «δεν το προβλέπω».

Για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του τον Νοέμβριο του 2024 απάντησε πως «πιστεύω πως θα μπορέσω να αναμετρηθώ ξανά με τον Ντόναλντ Τραμπ» επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση κάτι το οποίο θα κάνει αφού ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές σε περίπου έναν μήνα, τον Νοέμβριο, τότε «θα μπω στη διαδικασία λήψης απόφασης» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...