Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν

Ταϊβάν - ΗΠΑ / Σημαίες - χάρτης
Φώτο Αρχείου / Ταϊβάν – ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης του στρατού της Κίνας επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε το βράδυ χθες Κυριακή.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του τηλεοπτικού δικτύου CBS εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν σε πόλεμο εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

Παρόλα αυτά, Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε πως πρόθεσή του δεν είναι να «ενθαρρύνει» τις αρχές της νήσου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. «Αυτή είναι δική τους απόφαση», δήλωσε.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης πως η πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Ο Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε επίσης το Πεκίνο σε περίπτωση που παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Σι, διόλου για να τον απειλήσω, απλά για να του πω (…) ότι αν νομίζει πως οι Αμερικανοί και οι άλλοι θα συνέχιζαν να επενδύουν στην Κίνα αν αυτή παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πιστεύω πως θα διέπραττε γιγαντιαίο λάθος», είπε ο Μπάιντεν.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ.: οι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...