UEFΑ: Προειδοποίησε με ευρωπαϊκό αποκλεισμό τις Λίγκες που θα διακόψουν πρόωρα τα πρωταθλήματά τους

Μπάλα Ποδοσφαίρου
Πηγή: Eurokinissi

Επιστολή στις ποδοσφαιρικές Λίγκες, τις οποίες προειδοποιεί ότι πρόωρη απόφασή τους για οριστική διακοπή του πρωταθλήματός τους μπορεί να στοιχίσει τα εισιτήρια τους στα ευρωπαϊκά Kύπελλα της επόμενης περιόδου, έστειλε η UEFA σε συνεννόηση με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA).

Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί την Πέμπτη (2/4) η απόφαση της βελγικής Λίγκας για πρόωρο τέλος στο πρωτάθλημά της (κάτι το οποίο εξετάζει και η Ολλανδία), εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Κάτι, το οποίο θορύβησε την UEFA. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα πιθανότητες να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθούν -έστω και καθυστερημένα- τα πρωταθλήματα. Ως εκ τούτου, θέλει να τις εξαντλήσει, προκειμένου να αποτρέψει τις οικονομικές ζημιές που θα επιφέρει η μη ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων και των διοργανώσεων. Εξ ου και η προειδοποιητική επιστολή που έστειλε.

Ωστόσο, η απάντηση της βελγικής Λίγκας ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπος της Jupiler League, Στιβ Βαν Μπέβερ, τόνισε ότι αν και σέβονται την UEFA, η απόφαση για τη συνέχιση ή όχι του πρωταθλήματος αφορά την ίδια τη Λίγκα, στεκούμενος στην ιδιομορφία του τρόπου διεξαγωγής της εν λόγω διοργάνωσης αλλά και στην αδυναμία τέλεσης των προπονήσεων των ποδοσφαιριστών.

Αναλυτικά, η επιστολή της UEFA: 

«Προχωράμε ενωμένοι με γνώση πως μόνο μια εκπληκτική συντονισμένη προσπάθεια όλων των διοργανωτών μπορεί να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να βγει από την κρίση, έχοντας ανακτήσει το βασικό του κορμό, τις διοργανώσεις. Αυτή η δέσμευση πήρε σάρκα και οστά στις δύο ομάδες εργασίας που φτιάχτηκαν για να εξετάσουν τις επιλογές με το καλεντάρι και με τις νομικές και οικονομικές συνέπειες του να συνεχιστεί η σεζόν και μετά τις 30 Ιουνίου. Χωρίς ενότητα κι αλληλεγγύη, κανείς δεν θα βγει από την κρίση, γιατί είμαστε αλληλεξαρτώμενοι.

Απαιτείται χειρισμός και των δύο καλενταρίων, αφού το φινάλε της τωρινής σεζόν θα επηρεάσει το ξεκίνημα της επόμενης. Παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της κατάστασης, η ομάδα εργασίας που ασχολείται με το καλεντάρι θα δείξει σύντομα, ιδανικά στα μέσα Μαϊου, ποιο πλάνο θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί η σεζόν, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω. Η διακοπή των διοργανώσεων θα έπρεπε πραγματικά να είναι η τελευταία λύση, μόνο αν δεν υπάρχει κάποιο καλεντάρι που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της σεζόν.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει στους επόμενους μήνες, μέσα σε συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι δημόσιες αρχές, και πως κάθε απόφαση οριστικής διακοπής εγχώριων διοργανώσεων είναι, σε αυτό το στάδιο, πρόωρη και αδικαιολόγητη. Από τη στιγμή που η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθορίζεται από το αποτέλεσμα στο τέλος μιας ολοκληρωμένης εγχώριας διοργάνωσης, ένας πρόωρος τερματισμός θα θέσει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει το δικαίωμα των ομάδων στη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2020/21, σύμφωνα πάντα με τους σχετικούς κανονισμούς».

Η απάντηση του Στιβ Βαν Μπέβερ:

«Κάθε πρωτάθλημα θα πρέπει να λάβει την απόφαση που θεωρεί ως την πλέον ενδεδειγμένη. Η μορφή του βελγικού πρωταθλήματος είναι διαφορετική, με κανονική περίοδο και μετά με play-off. Έχουμε ακόμα μία αγωνιστική για την κανονική περίοδο και 10 για τα play-off. Αυτό που μας ώθησε να πάρουμε την απόφαση ήταν το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να γίνουν προπονήσεις, να πηγαίνουμε στο γήπεδο και δεν ξέρουμε μέχρι πότε δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Έτσι, αποφασίσαμε να τα σταματήσουμε. Σεβόμαστε την UEFA, αλλά αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση για το βελγικό ποδόσφαιρο».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...