ΟΗΕ: Η Ρωσία παρουσίασε αποδείξεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ουκρανικό στρατό

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, σε μια άτυπη σύνοδο «Arria formula» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, η Ρωσία παρουσίασε αποδείξεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον ουκρανικό στρατό και τις εθνικιστικές ομάδες, τα οποία εμπόδισαν την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας Vasily Nebenzya τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τη θλιβερή αλήθεια να βγει στο φως.

Ο Nebenzya ζήτησε από τους ξένους ομολόγους του να δώσουν τη δέουσα προσοχή στο γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε επανειλημμένα βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές και χρησιμοποίησε αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα, κάτι που συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

“Έχουμε αρκετούς λόγους να πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι αρχές παραβιάζονται συστηματικά από τον ουκρανικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς. Υπάρχουν πολλές αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων για το πώς ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί αμάχους ως ομήρους και ανθρώπινη ασπίδα”, είπε.

Οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση ενημερώθηκαν για την τακτική του ουκρανικού στρατού να δημιουργεί πολυβολεία σε πολυκατοικίες. Τα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα είναι τοποθετημένα στα ισόγεια και ελεύθεροι σκοπευτές, με φορητά αντιαρματικά και βαριά όπλα τοποθετούνται στην οροφή, με τους άμαχους κυριολεκτικά στρυμωγμένους ανάμεσά τους.

Ρώσοι διπλωμάτες έδειξαν βιντεοσυνεντεύξεις Ουκρανών αμάχων που είχαν καταφέρει να διαφύγουν από τη ζώνη των εχθροπραξιών. Πολλοί κατέθεσαν ότι ο ουκρανικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των αυτοκινήτων όσων προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για εκκένωση. Μια γυναίκα κάτοικος της Μαριούπολης απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες ότι ο ρωσικός στρατός ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη μέσα στο θέατρο της Μαριούπολης.

Αρκετοί δημοσιογράφοι μοιράστηκαν με το κοινό τις εντυπώσεις τους μετά από αρκετές εβδομάδες που πέρασαν στις Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και σε περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Τζόρτζιο Μπιάνκι είπε ότι η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα απλώς καθυστέρησαν τη διευθέτηση των συγκρούσεων.

“Είμαι Ευρωπαίος. Δεν επιθυμώ να διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις για την Ευρώπη”, είπε.

Η Βούλγαρη δημοσιογράφος Asya Zuan, του ειδησεογραφικού πρακτορείου News Front, είπε ότι μπόρεσε να δει μόνη της ότι οι άνθρωποι των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ δεν επιθυμούσαν ποτέ η κρίση στην Ουκρανία να εξελιχθεί σε πόλεμο. Προέτρεψε τις αρχές της χώρας της να σταματήσουν να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής του γραφείου του λιβανέζικου τηλεοπτικού σταθμού Al Mayadeen στη Μόσχα, Salyam Adil, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αντίληψης κάποιου εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της σύγκρουσης και του τι πραγματικά συνέβαινε στο έδαφος. Είπε ότι η κατάσταση ήταν πολύ δραματική για να ανεχτούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες διάδοσης ισχυρισμών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι έδειξαν τις συνεντεύξεις τους με ανθρώπους στις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Μαριούπολης. Καθένας από τους ερωτηθέντες μοιράστηκε προσωπικές αναμνήσεις για το πώς οι Ουκρανοί στρατιώτες και μέλη του τάγματος Azov είχαν βομβαρδίσει σπίτια, έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και είχαν αναπτύξει όπλα σε κατοικημένες περιοχές.

«Σήμερα δεν μιλάμε για λογαριασμό μας. Απλώς δίνουμε τον λόγο σε ανθρώπους που έχουν βιώσει τι συνέβαινε εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να τους αφήσουμε να εξηγήσουν πώς επέζησαν και ποιοι στην πραγματικότητα διέπραξαν φρικαλεότητες εκεί. Κάθε λέξη είναι δική τους, όχι δική μας. Αν δεν θέλετε να τους ακούσετε, είναι διαφορετικό. Ποιος μπορεί να πει την αλήθεια και όχι να διαδώσει προπαγάνδα», είπε ο Nebenzya στους εκπροσώπους των δυτικών χωρών που προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι η Ρωσία επιδιώκει να παραπληροφορεί.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...