Ο φοιτητικός-εργατικός-λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτελεί σήμερα πηγή διδαγμάτων για την ανάγκη να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ανεξάρτητα ποιο κόμμα έχει την κυβερνητική πλειοψηφία και τη διαχείριση του σάπιου συστήματος, είτε φιλελεύθερη, είτε με προοδευτικό μανδύα, τόνισε η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση για την επέτειο των 51 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία αντλούν δύναμη από τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, όπως «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» και «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» που παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. «Η αιματηρή καταστολή του Πολυτεχνείου, οι θυσίες του έδωσαν δύναμη για τις επόμενες μάχες και αυτό αποδεικνύει η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, λαού και νεολαίας όλες αυτές τις δεκαετίες στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία», πρόσθεσε.
Στάθηκε στην ξεχωριστή σημασία της φετινής επετείου από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, δεδομένων της περαιτέρω όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο, της κλιμάκωσης των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ και της ενεργής ελληνικής εμπλοκής, με αποστολή μέσων και στρατιωτικού προσωπικού, στο ιμπεριαλιστικό μακελειό και της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου και πιθανό στόχο αντιποίνων, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.
Ειδική αναφορά έκανε και στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για συνέχεια της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και με τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει και στην πρώτη θητεία του Τραμπ, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό, επειδή, όπως είπε, «όλοι μαζί υπερασπίζονται τους σχεδιασμούς για την αναβάθμιση της θέσης» επιχειρηματικών κολοσσών και εφοπλιστών και «μοιράζονται τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας για να γίνει κόμβος μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων για το μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας». Η Β. Δάγκα κάλεσε, ακόμα, την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε διώξη εις βάρος φαντάρων και αξιωματικών που δίκαια διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους για τα «εθνικά» συμφέροντα βιομηχάνων, εφοπλιστών και επιχειρηματικών κολοσσών.
«Την περίοδο της δικτατορίας παρά τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποδείχθηκε ότι μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τους λαούς, όπως έδειξαν οι κατοπινές εξελίξεις και ειδικότερα η τραγωδία της Κύπρου και η συνεχιζόμενη σημερινή κατοχή της από την Τουρκία», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν μπορεί να προστατεύσει τη ζωή του λαού, να θωρακίσει την άμυνα της χώρας και να αποτελέσει ασφάλεια για την ειρήνη των λαών της περιοχής.
Η Β. Δάγκα σημείωσε, επίσης, ότι τη στιγμή που εργαζόμενοι, λαός και νεολαία στενάζουν από την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, το απλησίαστο κόστος στέγασης και την εργασιακή ζούγκλα, ταυτόχρονα οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο μετρούν ρεκόρ κερδοφορίας και το κράτος βάζει «κόφτη» στις αναγκαίες κοινωνικές δαπάνες για να εξασφαλίζονται τα δισ. ευρώ που δίνονται για τις υπέρογκες πολεμικές δαπάνες στο όνομα των ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων και της στροφής της ΕΕ στην πολεμική οικονομία.
«Αυτή είναι η πιο ασφυκτική μορφή ανελευθερίας που συνοδεύεται πότε από την κρατική καταστολή και πότε από τα δίχτυα παραπλάνησης και ενσωμάτωσης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «ψωμί, παιδί, ελευθερία» αποκτά ζωντανό περιεχόμενο μέσα στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων του λαού, της νεολαίας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που τους πνίγει».
Η Β. Δάγκα έκανε λόγο και για τη δράση και τις θυσίες των μελών του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και αγωνιστών και αγωνιστριών της εποχής που σήμερα εμπνέει και διδάσκει: «Η αλύγιστη στάση τους στα κρατητήρια και στα βασανιστήρια, στις φυλακές και τις εξορίες, η ασίγαστη προσπάθεια οργάνωσης αντιδιδακτορικής πάλης σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, εργατογειτονιές που απαιτούσε βαριές θυσίες, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και στην πάλη του σε συνθήκες βάναυσης κρατικής καταστολής. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες». Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, συμπλήρωσε, «απέδειξε ότι και ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης αλλάζει μόνο από την οργανωμένη δράση του λαού και της νεολαίας που συγκρούστηκαν με έναν ισχυρό αντίπαλο», δηλαδή τη χούντα, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αλλά και με τις φωνές αναμονής και υποταγής.
Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι παρά τη συστηματική προσπάθεια από το σύστημα να κατασυκοφαντήσει τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αυτός «συνεχίζει να συγκινεί μεγαλύτερες και νεότερες γενιές ως σύμβολο νέων αγώνων στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης που έχει στο DNA την καπιταλιστική οικονομική κρίση, τον πόλεμο, την ανεργία, την εξαθλίωση».
«Σε αυτόν τον δρόμο τιμάμε όσες και όσους αγωνίστηκαν για την ανατροπή της απριλιανής δικτατορίας, θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτά είναι τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας και αξίζει σε αυτόν τον αγώνα να συνεχίσουμε», τόνισε στο τέλος.