Β. Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων – Αποτυχημένη λέει η Σεούλ

Βόρεια Κορέα Πυραυλική Δοκιμή
Φώτο Αρχείου / Εκτόξευση πυραύλων Πηγή: KCNA

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας ή Θάλασσας της Ιαπωνίας, πιο συγκεκριμένα πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς από την περιοχή της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ και δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς από την περιοχή Κετσόν, βόρεια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σημειώνεται ότι διηπειρωτικοί χαρακτηρίζονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι με δραστικό βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων ή μεγαλύτερο, που συχνά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική γόμωση.

Η δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), κατά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν ήταν αποτυχημένη, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap».

«Η δοκιμή ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέληξε σε αποτυχία», δήλωσε η στρατιωτική πηγή αυτή στο «Yonhap». Ακολουθήθηκε από δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, πρόσθεσε. Διευκρίνισε πως η αποτυχία της δοκιμής σημειώθηκε κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, ο Γιασουκάζου Χαμάντα, μιλώντας σε Μέσα της χώρας του διευκρίνισε ότι βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα δεν πέταξε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας, παρά τις προειδοποιήσεις του συστήματος επείγουσας ειδοποίησης σε κατοίκους ορισμένων τομέων του αρχιπελάγους.

«Ο πύραυλος (…) θα μπορούσε να πετάξει πάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και εστάλη (επείγουσα) ειδοποίηση (σε κατοίκους), όμως αφού επαληθεύσαμε τις πληροφορίες μας, επιβεβαιώσαμε ότι ο πύραυλος δεν διαπέρασε (τον εναέριο χώρο) του αρχιπελάγους, κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας», γνωστή στην κορεατική χερσόνησο ως Ανατολική Θάλασσα, είπε ο Γ. Χαμάντα.

Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την εκτόξευση νωρίτερα σήμερα από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), καλώντας να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από τη διεθνή κοινότητα οι κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της. Η εκτόξευση του ICBM «υπογραμμίζει την ανάγκη όλες οι χώρες να εφαρμόζουν πλήρως τις συναφείς κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Με βάση τα παραπάνω, Νότια Κορέα και ΗΠΑ «ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά», ανακοινώνοντας παράταση των κοινών αεροπορικών γυμνασίων -των μεγαλύτερων που έχουν οργανωθεί ποτέ- εξαιτίας των «πρόσφατων προκλήσεων» της Βόρειας Κορέας.

«Οι κοινές αεροπορικές δυνάμεις αποφάσισαν να παρατείνουν την άσκηση “Vigilant Storm”, η οποία άρχισε την 31η Οκτώβρη, λόγω των πρόσφατων προσκλήσεων του Βορρά», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...