Την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως δήθεν φιλολαϊκό το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας», που ουσιαστικά ενισχύει τον κατασταλτικό της χαρακτήρα έναντι του εχθρού – λαού, κατήγγειλε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οπως τόνισε, η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το λύκο με προβιά αρνιού, την ώρα που ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του εχθρικού κράτους, του οποίου η λειτουργία είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου, προασπίζεται και θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, του συστήματος εκμετάλλευσης και την βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, στο πλαίσιο του κινδύνου για γενίκευση των πολέμων, όπως διαφάνηκε και στη χθεσινή παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου» για την Αμυνα, από την ΕΕ, δείχνοντας το μαύρο μέλλον που ετοιμάζει για τους λαούς της.
Κατήγγειλε την χρήσιμη και καραμπινάτη συστημική αντιπολίτευση που «ζητά τον εκσυγχρονισμό της αστυνομίας, δηλαδή να είναι πιο αποτελεσματική στη λαϊκή καταστολή, που ψάχνει για περιπτώσεις κατάχρησης της εξουσίας, αποδεχόμενη ταυτόχρονα τη χρήση της που έχει σαφές ταξικό πρόσημο σε βάρος των εργαζομένων, που εμφανίζει την καταστολή ως αποκλειστικό προνόμιο αυτής της κυβέρνησης, ξεπλένοντας έτσι τις προηγούμενες κυβερνήσεις και σπέρνοντας αυταπάτες ότι δήθεν μπορεί να υπάρξει μια επόμενη που μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο θα αλλάξει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του αστικού κράτους».
Ο Β. Μεταξάς σημείωσε ότι νομοσχέδιο αναβαθμίζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που αφορούν κύρια το εργατικό λαϊκό κίνημα, προωθεί το συντονισμό της δράσης της αστυνομίας με τις υπηρεσίες ασφάλειας και τις ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του εχθρού – λαού ενώ στον τομέα της εκπαίδευσης η ελληνική αστυνομία προσαρμόζεται στα πρότυπα της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής του «ενιαίου χώρου ασφάλειας», σε συντονισμό με κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ όπως Φρόντεξ, Γιουροπόλ κλπ.
Ο Β. Μεταξάς κατήγγειλε την κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την τακτική της «ήπιας ενσωμάτωσης του λαού» σε αυτά τα αντιδραστικά σχέδια, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ενδοοικογενειακή βία, την έμφυλη βία και άλλα κοινωνικά φαινόμενα για να καμουφλάρει την πολιτική καταστολής και ν’ αποσπάσει τη συναίνεση του λαού. Ομως, τόνισε, «στο καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει αστυνομία απαλλαγμένη από το κατασταλτικό της έργο και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δεν διστάζει να αξιοποιεί και τους καταδότες, τους γνωστούς χαφιέδες, στο πλαίσιο των λεγόμενων ευνοϊκών μέτρων για την εξιχνίαση αδικήματος, στο πλαίσιο μάλιστα του τρομονόμου».
Ειδικά για τον τρομονόμο, ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για την κατάργησή του, αφού στρέφεται ενάντια στον εχθρό – λαό, μπορεί να στοχοποιήσει κόμματα, οργανώσεις και προοδευτικούς ανθρώπους με πρόσχημα τη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εφερε ως παράδειγμα, αυτό το διάστημα, ότι όποιος εναντιώνεται στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, μπορεί να κατηγορηθεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
Καταλήγοντας, ο Β. Μεταξάς υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαπατά τον λαό, ούτε πείθουν οι θεσμοί του λεγόμενου «κράτους δικαίου» που συγκαλύπτουν τα εγκλήματα στο Μάτι, την Πύλο, στα Τέμπη καθώς και τα υπόλοιπα κρατικά και εργοδοτικά εγκλήματα και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν με καταστολή τον λαό που αγωνίζεται με καταστολή.
Σημείωσε ότι «το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει ν’ απαιτήσει την άμεση κατάργηση του αντιδραστικού νομικού πλαισίου για την αστυνομία, και ιδιαίτερα της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις, τις κάμερες, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τους διάφορους τρομονόμους. Ν’ απαιτήσει να καταργηθούν τα ΜΑΤ, η Δράση, η ΟΠΚΕ και άλλες κατασταλτικές δυνάμεις, να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων και να απαγορευθεί η οπλοφορία με πυροβόλα όπλα σε αυτές, όπως και η χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. «Ο αγωνιζόμενος λαός δεν είναι εγκληματίας», είπε.