Β. Πούτιν: Πιθανή η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας

Πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Smolny»
Πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Smolny»

Η ομιλία του Ρώσου προέδρου στη λέσχη συζήτησης Valdai περιείχε δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές του συστήματος ελέγχου και ισορροπίας για την αποτροπή μιας μεγάλης σε κλίμακα ένοπλης σύγκρουσης υπερδυνάμεων. Μίλησε επίσης και για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

«Είναι δυνατόν να φανταστούμε τα πάντα. Η σχέση μας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αλληλεπίδρασης και εμπιστοσύνης, που δεν τη χρειαζόμαστε, αλλά θεωρητικά μποροούμε να τη φανταστούμε. Πραγματοποιούμε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα και στο έδαφος τόσο στην Κίνα όσο και στη Ρώσικη Ομοσπονδία. Ανταλλάσσουμε βέλτιστες στρατιωτικές πρακτικές. Έχουμε φτάσει σε υψηλό επίπεδο αλληλεπίδρασης στη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία. Η συζήτηση δεν αφορά μόνο την ανταλλαγή και την απόκτηση στρατιωτικών προϊόντων, αλλά και τη μεταφορά τεχνολογίας. Υπάρχουν πολύ ευαίσθητα πράγματα και δεν πρόκειται να μιλήσω για αυτά δημόσια, αλλά οι Κινέζοι φίλοι μας τα γνωρίζουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία μας με την Κίνα αυξάνει την αμυντική ικανότητα του Κινεζικού Λαϊκού Στρατού. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ενδιαφέρονται για αυτό. Η ζωή θα δείξει πώς θα εξελιχθούν όλα», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν.

Όσον αφορά στη ναυτική συνεργασία, η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη ναυπηγική βιομηχανία καθώς ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αριθμό των πολεμικών πλοίων – 350 έναντι 293.

Εάν ληφθούν υπόψη οι στόλοι των στρατιωτικών συμμάχων των ΗΠΑ στον κόσμο, ο συνολικός στόλος είναι πολύ ισχυρότερος από το κινεζικό ναυτικό. Η Δύση στο σύνολό της έχει πολλά περισσότερα βαριά πολεμικά πλοία. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 11 αεροπλανοφόρα, συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η υπεροχή στα πολεμικά υποβρύχια είναι εντυπωσιακή: 80 (συμπεριλαμβανομένων 70 αμερικανικών υποβρυχίων) έναντι 10 κινεζικών. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει πάνω από 90 καταδρομικά πλοία και καταστροφείς συν δώδεκα γαλλικά και βρετανικά έναντι 33 κινεζικών.

Το χάσμα είναι μικρότερο εάν ο κινεζικός και ο ρωσικός στόλος υπολογιστούν μαζί. Το ρωσικό ναυτικό είναι δύο φορές πιο αδύναμο από το κινεζικό σε αριθμό ναυτικών και πολεμικών πλοίων, αλλά έχει μεγαλύτερη δυνατότητα επιθετικά εξαιτίας των πυραύλων που διαθέτει. Μαζί δημιουργούν αντίστοιχες δυνάμεις στη θάλασσα με αυτές τις Δύσης, κάτι που είναι σημαντικό για τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο ρωσικός και ο κινεζικός στόλος λειτουργούν συμπληρωματικά. Τα πυρηνικά υποβρύχια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στόλου, ενώ η Κίνα διαθέτει πολλά πολεμικά πλοία διαφόρων τάξεων. Σε περίπτωση στενής συνεργασίας, η Ανατολή θα έχει μια καλύτερα ισορροπημένη ναυτική δύναμη.

Η ανάλυση των υπαρχόντων προγραμμάτων ναυπηγικής βιομηχανίας δείχνει ότι οι νέοι αερομεταφορείς νέας γενιάς, καθώς και τα καταδρομικά τύπου 055 και τα αντιτορπιλικά τύπου 052D οπλισμένα με πυραύλους παρόμοια με το αμερικανικό Tomahawk και τον ρωσικό Kalibr θα βελτιώσουν την ποιότητα του κινεζικού ναυτικού στα επόμενα 20 χρόνια.

Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στα πολεμικά υποβρύχια. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, τα κινεζικά ναυπηγεία έφτιαξαν 12 πολεμικά υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων δύο υποθαλάσσιων υποβρυχίων τύπου 093 και τεσσάρων υποβρυχίων αναβαθμισμένου τύπου 093A. Τέσσερα SSBN τύπου 094 τέθηκαν σε λειτουργία και η κατασκευή δύο ακόμη πλησιάζει. Είναι πιθανό να τεθούν σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2021 και θα αντικαταστήσουν την πρώτη γενιά κινεζικών υποβρυχίων που χρησιμοποιούνται για πάνω από 40 χρόνια.

Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι η κατασκευή του Type 096 με τον ίδιο αριθμό εκτοξευτών (12) με το 094, αλλά νέoυς βαλλιστικούς πυραύλους JL-3 με μεγαλύτερη εμβέλεια θα ξεκινήσουν στα μέσα της δεκαετίας. Θα υπάρξουν 12 κινεζικό SSBN έως το 2030, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το ρωσικό πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων έργου 955 και 955A. Έχουν κατασκευαστεί τέσσερα υποβρύχια και η κατασκευή άλλων τεσσάρων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...