Βαγδάτη: Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν κατά των ΗΠΑ ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί

Διαδήλωση στη Βαγδάτη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Κασέμ Σολεϊμανί

Χιλιάδες Ιρακινοί φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή στη Βαγδάτη, στο σημείο οπού δολοφονήθηκαν πριν ένα χρόνο από αμερικανικό πλήγμα ο επιφανής στρατηγός των επίλεκτων δυνάμεων Αλ Κουντς, ο Κασέμ Σολεϊμανί, που θεωρείται ο άνθρωπος – κλειδί πίσω από αρκετές νικηφόρες μάχες έναντι των τζιχαντιστών στο Ιράκ, στη Συρία και τον Λίβανο , αλλά και τον διοικητής της ιρακινής πολιτοφυλακής Χασντ αλ Σάαμπι, ο Αμπού Μεχντί αλ Μουχάντις.

Κρατώντας κεριά γυναίκες, άνδρες και παιδιά, όλοι τους ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και απέτισαν φόρο τιμής στους «μάρτυρες», φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του «μεγάλου σατανά», τις ΗΠΑ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια άλλη αντιαμερικανική πορεία στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020, με εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έγινε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατέστρεψε τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν ο Σολεϊμανι και ο αλ Μουχάντις.

«Λέμε στην Αμερική και τους εχθρούς του ισλάμ ότι θα εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε παρά το αίμα που έχει χυθεί», τόνισε η Μπατούλ Ναζάρ, υποστηρίκτρια της Χασντ αλ Σάαμπι. «Αμπού Μέχντι αλ Μουχάντις θα βγούμε κατά χιλιάδες για να κρατήσουμε το πορτρέτο σου στην Ταχρίρ», φώναξε ο Άχμεντ Ασάντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χασντ.

Σήμερα και έπειτα από έκκληση της Χασντ αλ Σάαμπι οι Ιρακινοί αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχρίρ για να καταγγείλουν την αμερικανική κατοχή. Από χθες Σάββατο έχει απλωθεί σε ένα τεράστιο εγκαταλελειμμένο κτίριο στην πλατεία ένα τεράστιο πορτρέτο του Σολεϊμανί και του Μουχάντις.

Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε τροχιά κρίσιμων εξελίξεων. Σε ό,τι αφορά το Ιράν και τον στρατηγικής σημασίας για την Ενέργεια και τη διεθνή ναυτιλία Περσικό Κόλπο το 2020 κλείνει περίπου όπως ξεκίνησε: Στις 3 Γενάρη οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον Σολεϊμανί και στις 27 Νοεμβρίου το Ισραήλ πήρε τη «σκυτάλη» σκοτώνοντας τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, αναπληρωτή υπουργό Άυνας του Ιράν, ταξίαρχο των «Φρουρών της Επανάστασης» και «αρχιτέκτονα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η δολοφονία αυτή συνιστά αντικειμενικά αφορμή για περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, όπου ΗΠΑ, Ισραήλ και οι περισσότερες μοναρχίες του Κόλπου, έχουν συμφέρον και ενδιαφέρον για το ξαναμοίρασμα αγορών, οδών και αγωγών Ενέργειας και το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής τους γεωπολιτικά και ενεργειακά.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...