Βαλκάνια: «Ανησυχίες» της ΕΕ για τη «ρωσική επιρροή»

Στις «ιστορικής σημασίας συνέπειες της διαδικασίας διεύρυνσης (της ΕΕ) για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο συζητά για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, καθώς η λυκοσυμμαχία τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα» στην περιοχή και εντείνει πιέσεις για «ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική» των Βρυξελλών.

Στη συζήτηση θα παρουσιαστούν και οι εκθέσεις αξιολόγησης για την «πρόοδο» των δύο κρατών, με εκτιμήσεις ότι «οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και έχουν επιτύχει σταθερά αποτελέσματα».

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία η έκθεση υποστηρίζει τη «γεωστρατηγική σημασία της χώρας και ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και του μέλλοντός τους στο πλαίσιο της ΕΕ» και «επαναλαμβάνει ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης».

Καλεί δε την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο και πλαίσιο ασφάλειας, «συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία για την ασφάλεια, της πιθανής ρωσικής επιρροής στην περιοχή και των κακόβουλων δραστηριοτήτων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την πολιτική σταθερότητα και την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Υπενθυμίζουμε ότι ένα «εμπόδιο» στην επίσημη έναρξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων αφορά το βέτο της Σόφιας, η οποία προβάλλει διμερείς διαφωνίες για ιστορικά και άλλα ζητήματα (π.χ. αντιμετώπιση «βουλγάρικης μειονότητας» που η Σόφια επιμένει ότι υπάρχει στη Βόρεια Μακεδονία), για την «αντιμετώπιση» των οποίων Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ενισχύουν τις παρεμβάσεις τους.

Χτες, η βοηθός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, αναμενόταν πάλι στη Βουλγαρία, «για μια σειρά υψηλόβαθμων συναντήσεων που θα επαναβεβαιώσουν την ισχυρή διμερή εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Βουλγαρίας», όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το πρόγραμμά της περιελάμβανε επαφές τόσο με αξιωματούχους της τετρακομματικής (με αρκετές διαφωνίες τον τελευταίο καιρό για τους όρους εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία) κυβέρνησης Πετκόφ, αλλά και κομμάτων της χώρας, με στόχο «να συζητηθεί ένα εύρος κρίσιμων θεμάτων, περιλαμβανομένης της ρωμαλέας συνεργασίας μας στην ασφάλεια, την ενιαία απάντηση του ΝΑΤΟ στον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, άλλα περιφερειακά θέματα».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...