Βαλτική: εντοπίστηκαν 130 βυθισμένα πυρομαχικά και 49 εξουδετερώθηκαν

Στο βυθό της Βαλτικής εντοπίστηκαν 130 βυθισμένα πυρομαχικά και 49 εξουδετερώθηκαν σε μόνο μια περιοχή έξω από Εσθονικό λιμάνι Kunda. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης επιχείρησης ναρκοθηρίας «OPEN SPIRIT» στον κόλπο της Φινλανδίας. Επικεφαλής χώρα ήταν η Εσθονία με την συμμετοχή της «Μόνιμης νατοϊκής ομάδας αντιναρκικών αντιμέτρων 1» (SNMCMG1), της «Ναυτικής Μοίρας της Βαλτικής» (Baltic Naval Squadron – BALTRON) και της Σουηδικής «Μονάδας Επιχειρήσεων». Συνολικά μετείχαν 21 πλοία από 11 χώρες.

Η επιχείρηση OPEN SPIRIT διεξάγεται κάθε χρόνο με διαδοχική ανάληψη της διοίκησης της από τις βαλτικές χώρες, ενώ δίνει την ευκαιρία να ενσωματωθεί σε νατοϊκές αποστολές και το πολεμικό ναυτικό της Σουηδίας που είναι χώρα εταίρος του ΝΑΤΟ. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν σκοπό να χαρτογραφηθούν και να καταστραφούν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Κάθε φορά μπορεί να επιτευχθεί μέχρι και εκκαθάριση 100 ναρκών ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ναυτικής Διοίκησης (MARCOM), υπεύθυνης για όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ο ναρκοπόλεμος ήταν έντονος τόσο κατά τον Α΄ όσο και κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκειά τους εκτιμάται ότι ποντίστηκαν περίπου 160.000 νάρκες στην Βαλτική θάλασσα, από τις οποίες περίπου το 20% έχουν μετακινηθεί ή καταστραφεί σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Εννοείται ότι πυρομαχικά στο βυθό της θάλασσας είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον αλλά και για την ανθρώπινη ζωή, την ναυτιλία και τις υποδομές στην θάλασσα.

Δείτε ακόμα...