Βαλτική Θάλασσα: Αυξάνεται επικίνδυνα η παρουσία του ΝΑΤΟ

Στη Βαλτική Θάλασσα κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση με την εκεί Ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ. Οι δύο μόνιμες αρμάδες του ΝΑΤΟ αυτή των Φρεγατών και η άλλη του Ναρκοπολέμου, SNMG1 και SNMCMG1, με αφορμή κοινές πολεμικές ασκήσεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή που γίνονται τα έργα του Ρωσο -γερμανικού αγωγού Nord Stream 2 μέχρι και τα όρια των υδάτων της Ρωσίας. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα τα συνεργεία που κάνουν τις εργασίες στην ανοιχτή θάλασσα κατήγγειλαν παρενοχλήσεις.

Οι Μόνιμες Νατοϊκές Ομάδες (SNMG) είναι ο “παγκόσμιος χωροφύλακας του ιμπεριαλισμού

Οι Νατοϊκές αρμάδες, 1η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα (SNMG1) και η 1η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα Ναρκοπολέμου (SNMCMG1) είναι δύο από τις τέσσερις δυνάμεις του ΝΑΤΟ με συνεχή καθήκον να εξασκούνται στον πόλεμο στα όρια των Ρωσικών υδάτων και σε άλλες περιοχές οικονομικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι SNMG1 και SNMCMG1 λειτουργούν κυρίως στα ύδατα της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης που περιλαμβάνουν τη Βαλτική Θάλασσα, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Νορβηγική Θάλασσα. Οι αντίστοιχες δύο άλλες αρμάδες (SNMG2 και SNMCMG2) περιπολούν κυρίως σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Είναι γνωστό ότι η πιο πάνω γεωγραφική κατανομή δεν είναι δεσμευτική, ενώ μέλη του ΝΑΤΟ εναλλάσσονται στη διοίκηση και τη Ναυαρχίδα κάθε ομάδας κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. 

Η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι έντονη καθώς κλιμακώνει τον πολεμικό ανταγωνισμό με Ρωσία, Κίνα και Ιράν. Η διεκδίκηση του ελέγχου των εμπορικών θαλάσσιων δρόμων, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και των ίδιων των πηγών είναι στις επιδιώξεις κάθε πλευράς.

Η Κυβέρνηση εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε «παιχνίδια» ολέθρου

Η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ιδιαίτερα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε επίσημα την SNMG2 να περιπολεί στο Αιγαίο, έχει ευθύνη για τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτές τις αρμάδες. Με υπερβάλλοντα ζήλο εκθέτουν τον ελληνικό λαό στους κινδύνους των πολεμικών ανταγωνισμών εντός κι εκτός ΝΑΤΟ κι ΕΕ. 

Ταυτόχρονα υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας νομιμοποιώντας τη σταθερή γραμμή του ΝΑΤΟ να μην αναγνωρίζουν όρια μεταξύ των μελών του. Αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με το «καλόπιασμα» της Τουρκίας ώστε να μην απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ, αποθρασύνουν την αναθεωρητική γραμμή της τουρκικής Αστικής Τάξης. 

Αν σε αυτό μείγμα εντάξουμε και τους ανταγωνισμούς Γαλλίας – Τουρκίας, Γαλλίας – ΗΠΑ, ΗΠΑ – Γερμανίας και Γερμανίας – Γαλλίας (2ο Κείμενο Θέσεων της ΚΕ 21ου Συνεδρίου ΚΚΕ – Θέσεις 11-14), τότε αυτό μετατρέπεται σε εκρηκτικό. 

«Ενότητα» κι «ετοιμότητα» για πόλεμο με τη Ρωσία

«Οι αλληλεπιδράσεις μας στη Βαλτική Θάλασσα απέδειξαν την ενότητα, την ετοιμότητα και τη σταθερή δέσμευση του ΝΑΤΟ στη συλλογική άμυνα της περιοχής και χρησίμευσε ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο για τους πιθανούς επιτιθέμενους», δήλωσε ο Αρχιπλοίαρχος Bradley Peats, (Καναδός) Διοικητής της SNMG1 (31/3/2021)

Στις επίσημες δηλώσεις τους οι ΝΑΤΟϊκοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους ανταγωνισμούς εντός της λυκοσυμμαχίας. Για αυτό κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την «ενότητα». Την ίδια στιγμή δεν ξεχνάνε να στείλουν το μήνυμα προς τη Ρωσία ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο όποτε τ΄ αποφασίσουν.

Σε όποια θάλασσα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, πλησιάζουν τα κανόνια τους, ακολουθεί φτώχεια, προσφυγιά και όλεθρος. 

Γαρδίκης Νίκος

Δείτε ακόμα...