Βαλτική Θάλασσα: Δύο ρωσικά μαχητικά προσέγγισαν πλοία του ΝΑΤΟ

Ρωσικό μαχητικό Αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27)
Φώτο Αρχείου / Ρωσικό μαχητικό Αεροσκάφος SUKHOI 27 (SU-27) Πηγή: Russian Air Force

Ένα ακόμη περιστατικό, που δείχνει τον υπαρκτό και διαρκή κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου, συνέβη την προηγούμενη βδομάδα στη Βαλτική Θάλασσα, όπου δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προσέγγισαν «με επικίνδυνο και μη επαγγελματικό τρόπο» πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία εκτελούσαν «αποστολή ρουτίνας», όπως αναφέρει η ΝΑΤΟική πλευρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα δύο ρωσικά αεροσκάφη προσέγγισαν τα πλοία ως και σε «ύψος 300 ποδών (91 μέτρων) και απόσταση 80 γιαρδών (73 μέτρων)», χωρίς οι πιλότοι τους να απαντήσουν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των πληρωμάτων των πλοίων να υπάρξει επικοινωνία. Μάλιστα, το περιστατικό συνέβη «σε γνωστή περιοχή ασκήσεων, που είχε ενεργοποιηθεί για την εκπαίδευση στην αντιαεροπορική άμυνα», κάτι που «αύξησε τον κίνδυνο λάθος υπολογισμών, σφαλμάτων και δυστυχημάτων».

«Το NATO θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο σε οποιαδήποτε ανάμειξη στη νόμιμη δραστηριότητά του στην περιοχή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροσκαφών, των πλοίων ή των πληρωμάτων του», τονίζεται.

Με πληροφορίες απο MARCOM

Δείτε ακόμα...